SON DAKİKA
SON DAKİKA


Batan ekonomi Cumhuriyetle nasıl doğmuştu
26.12.2021

Bağımsızlık için tek güç ekonomidir diyen, Atatürk bunu kesinlikle kazanacağız demişti.

Dolar ve Euro’nun sürekli yükselmesi, marketlerde bütün malların kota ile satılması ve ekmek kuyruklarının oluşması ‘’Ekonomik Kurtuluş Savaşı’’ ilan edilmesi, Çin modelinin tatbiki ile bu savaşın kazanılması söylentileri başlamıştı.

Şöyle tarihe baktığımızda Kemalist ekonomi modeli veya Türk modeli tarihte muvaffak olmuştur.

Atatürk dünyadaki hiçbir milletin ekonomi sistemine  bakmadan Türkiye şartlarına uyan Türk milletinin istek, arzu, ihtiyaç ve yeteneklerine uygun akılcı bir ekonomi modeli geliştirdi. Hızlı ve dengeli ekonomi on yıl civarında “Türk Modeli” birçok ülkede örnek alınmıştır. Kemalist ekonomi modeli; ekonomik kalkınma alanına da bir ekonomik modelin gerçekleştirip uygulandığını ve ekonomiden çok büyük sonuçlar alındığını göstermiştir.

Kemalist ekonomi her şeyden önce ekonomik bağımsızlığı esas almaktadır. Siyasi bağımsızlık ekonomik bağımsızlıkla olur. Mümkün oldukça az borç; daha çok ulusal kaynaklara ve dengeli kalkınmayı sağlar. Bu modelde; bütçe dengesi, kaynak harcama dengesi, ithalat ihracat dengesi  ve devlet özel teşebbüs dengesidir.

Atatürk o günkü koşullarda bir Ekonomik Kurtuluş Savaşı başlattı. İzmir İktisat Kongresi’ni topladı. Ayrıca çiftçi, sanayici, tüccar, işçi kesimlerini temsil eden delegeleri bir araya getirdi. Devlet; özel teşebbüsler lehine bir karma ekonomi anlayışı benimsedi.

İzmir Kongresi sonrasında on yıl içinde Türkiye’de sağlam bir ekonomik altyapı oluşturmaya çalışıldı.

Bugün ekonomik Kurtuluş Savaşı veriyoruz, diyenlere soruyorum: Hani sizin iktisat kongreniz, sanayi kongreniz, işçiler, çiftçiler, tüccarları, sanayicileri dinlediniz mi? Halka gidip halkın durumunu gördünüz mü? Hani sizin yurt genelindeki ekonomik araştırma uzmanlarınız? Hani tasarruf tedbirleriniz?

Son günlerde dövizin düşmesi nasıl bir durum yaratacak bekleyip göreceğiz.

İyi hafta sonları.

Üç ana kuralımızı unutmayalım:

MASKE, MESAFE, HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap