SON DAKİKA
SON DAKİKA


Beyaz baston körler haftası
18.01.2020

Bu haftanın da önemli kutlaması (07-14 Ocak) Beyaz Baston Körler Haftası.


Her yıl 07-14 Ocak tarihleri arasında Beyaz Baston Körler Haftası kutlanır.


Beyaz baston basit bir değneğin basit olarak boyanması ile meydana gelir. Beyaz baston öyküsü şöyle olmuştur ;


1921 yılında trafik kazası geçirip kör olan bir fotoğrafçı çevredekilerin kör olduğunu anlamaları ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyatarak dolaşmaya başlar.Londra’da bu deneyim o kadar başarılı oldu ki 1931’de Fransız Körler Örgütü; körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleşmesine kararlaştırır.Ardından giderek bu uygulama yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston beyaz olarak anılmaya başlar.


Her önemli gün gibi bu günde hamaset dolu sözlerle geçer .Devletin her kademesinde yetkililer o kadar güzel sözler sarf eder ki ,sanırsınız bunların sorunları ertesi gün çözülecek.Bugün Türkiye’de özürlü sayısı nüfusumuzun %10-15’i civarındadır, görme özürlüler ise %10 civarındadır.


Görme özürlüler ile ilgili olarak kararnameler çıkar. Çok önemli olmalarına rağmen yönetimlerin bunların gereğini yerine getirmekte pek muvaffak olduğu söylenemez. Mesela ;yürüyüş parkurlarının yapımındaki aksaklıklar ve bunlara gerekli önemin verilmeyişi,şehirlerde sinyalizasyon yapılmayışı gibi sorunlar devam etmektedir.


Gelecek yıllarda mevcut problemlerin giderilmesi temennisiyle.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap