SON DAKİKA
SON DAKİKA


Cumhuriyet Bayramı
1.11.2021

Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetiminin ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim de Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir bayramdır. 29 Ekim 1923’te TBMM Teşkilatı esasiye kanunu  (1921 anayasası )nda yaptığı değişiklikle devletin yönetim biçimini Cumhuriyet olarak ilan etmiştir .Aynı gece bu ilan; atılan 101 pare top atışı ile kutlanmıştır.1924 yılında ise Cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır. 2 Şubat 1925’te Hariciye Vekaleti (dışişleri bakanlığı) tarafından düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim’in bayram olması önerilmiştir.

Bu teklif meclis anayasa komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan’da karara bağlanmıştır .19 Nisan’da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir.628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim 1925’ten itibaren bayram olarak kutlanmaktadır. Atatürk derki ;millet sevgisi kadar büyük bir sevgi yoktur. Kurtuluş Savaşında benim de milletime hizmetlerim olmuştur. Fakat bunların hiçbirini kendime mal etmedim. Yapılan her şey milletimin eseridir. Tarihi sığmayan Atatürk’ü ve Cumhuriyetin erdemlerini bir gazete köşesine sığdırmak mümkün mü? Gençler Cumhuriyet hepimizin onurudur. Onu Atatürk ve silah arkadaşları kurdu ,yaşatacak olan sizlersiniz. Cumhuriyetimizi emanet eden Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükran duygularımızı sunarız. Cumhuriyetimizin 98. yılı kutlu olsun.

İyi hafta sonları. 3 ana kuralımızı unutmayalım; MASKE- MESAFE -HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap