SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya Çevre Günü
6.06.2021

1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan çevre konferansında alınan bir kararla 5 Haziran ‘’Dünya Çevre Günü‘’ olarak kabul edilmiştir. 1972 yılından beri her yıl 5 Haziran’da çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemlerde bulunulması kararlaştırılmıştır.

Dünyadaki iklim değişikliğinin sosyo ekonomik ve doğal sisteme yönelik olumsuz etkilerini de düşünecek olursak günümüzde başta hava ve su kirliliği olmak üzere önemli derecede çevre kirliliği problemleri ile insanlığın yüzleşmesi ve bu etkileşimi ahlaki ve vicdani değerlemesi bir zorunluluktur.

Bugün gelinen noktada çevre kirliliği denince artık aklımıza sadece hava ve su kirliliği değil aynı zamanda toprak kirliliği, gürültü kirliliği, sualtı yaşamını etkileyen deniz kirliliği gelmektedir.

Bu Çevre Günü’nde bölgemizi ele aldığımızda sayılamayacak kadar çevre sorunu olduğu görülür.

Özellikle Karadeniz!

Karadeniz’in iyileştirilmesi için kıyı altı ülkelerin Çevre Bakanlığı 31 Ekim 1966 tarihinde Karadeniz Stratejik Eylem Planı’nı imzalayıp ‘’Uluslararası Karadeniz Günü’’ ilan ettiler ancak bu plan bir türlü uygulamaya konulamadı.

Bütün Karadeniz havzası ulusal ve uluslararası çevre kirliliğinin tehdidi altındadır.

Karadeniz’e açılan nehirler birçok zehirli maddeyi denize ulaştırmakta, Karadeniz’in ekosistemini bozan durumu artarak devam etmektedir.

Kıyı yerleşimlerinin plansızlığı giderek içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Doğu Karadeniz’in eşsiz güzellikleri, yaylaları akşamdan sabaha betonlaşmaktadır. Karadeniz gününde kutlamaya değer hiçbir şey göremiyoruz.

Bu Çevre Günü’nde özel olarak insanın 8 bin yıllık dostu olan Karadeniz ile barışmamız için alınan kararların önleme dönüştürülmesini bekliyoruz.

Buradan devlet yetkililerine, belediyelere ve diğer ilgililere sesleniyorum: ‘’Yetişin, Karadeniz can çekişiyor!’’

Hayırlı hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım: MASKE, MESAFE, HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap