SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya Çevre Günü
4.06.2023

İnsanların sürekli yaşadıkları yere çevre denir. Dağlar, ovalar, ormanlar, denizler, göller, ırmaklar ve benzeri yerler doğal çevreyi oluşturur.

Avrupa Birliği 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Çevre Konferansında alınan bir kararla 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. 1972 yılından beri her yıl 5 Haziran’da çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemlerde bulunulması kararlaştırılmıştır.

Bu çevre gününde bölgemizi ele aldığımızda sayılamayacak kadar çevre sorunu olduğunu görmekteyiz.

Özellikle Karadeniz!

Karadeniz’in iyileştirilmesi için kıyı altı ülkelerin çevre hakanları 31 Ekim 1966’da Karadeniz stratejik eylem planı imzalayıp 31 Ekim’de uluslararası Karadeniz Günü ilan ettiler. Ancak bu plan bir türlü uygulamaya sokulamadı.

Bütün Karadeniz havzası ulusal ve uluslararası çevre kirliliklerinin tehdidi altındadır. Karadeniz’e açılan nehirler birçok zehirli maddeyi denize ulaştırmakla, Karadeniz’in ekosistemini bozan durumu artarak devam etmektedir.

Her canlı için olduğu gibi insanda yaşamını devam ettirebilmek için toprak, hava ve suya ihtiyaç duyar. Yani doğaya ihtiyaç duyar. Doğa canlıların yaşamı için olmazsa olmazdır. Çünkü insanlar doğanın toprağından, havasından ve suyundan yararlanırlar. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda çevrenin kirlenmesinin doğanın yok olmasının insanları hatta tüm canlıları ne kadar büyük bir felakete götüreceği ortadadır. Ne yazık ki sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları çevre kirliliğini insanın doğaya verdiği zarar olarak tanımlamak yanlış olmaz.

Ülkemizde bu amaçla 1978 yılında Türkiye çevre sorunları vakfı daha sonra çevre müsteşarlığı kuruldu. Her yıl haziran ayında Çevre Koruma Haftası olarak kutlanmasına karar verildi. Çevre Koruma Haftası’nda okullarda öğrencilere doğal çevrenin korunmasının ne kadar önemli olduğu öğretilir. Hafta boyunca radyo ve televizyonda halka çevre kirlenmesi ile ilgili bilgiler verilir. Gazete ve dergilerde doğal çevrenin korunmasına ilişkin yazılılara yer verilir.

Biz doğayı korudukça doğada  bizi korur. Unutmayalım ki sağlıklı yaşam sağlıklı çevreyle olur.

Bizden sonraki nesillere güzel bir doğa bırakmak istiyorsak yarının doğasını bugünden korumaya başlamalıyız.

İyi hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap