SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ekonomide Hızlı Bir Düşüş Yaşanıyor
16.01.2022

Piyasalarda olduğu gibi kamu kuruluşlarının da ağır bir dış borçlanma içerisine girdiğini ve bunun neticesinde döviz kuru kaynaklı olarak sallantılar yaşandığını, bunların da yavaş yavaş enflasyona etkilerini rekor düzeye çıkardığını söyleyebiliriz. Kamu maliyesindeki aşırı bozulmayı bu yıl göreceğiz.

Hükümetin borçları ve bozulan ekonomiyi düzeltmek için daha sistemli çözümler yerine günü kurtarma politikaları nedeniyle bir sonuca varılamıyor. Ekonomide irtifa kaybı yaşanırken önce döviz kurunun arkasında da enflasyonu patlatacağını bile bile kredi patlaması yapılıyor.

2022 yılında hem kredi hem de kamu harcamalarının en yüksek düzeyde yapılacağını görür gibiyiz. Ayrıca bütçe açığının da rekor düzeye çıkması da önlenemez. Haliyle döviz kurunda istikrar sağlamak kolay olmayacaktır. Enflasyon yukarı gitmeye devam edecektir. Devletin; tüketici, yatırımcı ve iş dünyasının güvenliğini sağlaması iyice zorlaşacaktır.

Şu anda mutfak enflasyonu %47’yi aştı. Enflasyon da %36 olarak açıklanıyor. TÜİK’e göre mal, gıda maddeleri de %47 zamlandı. Maaş artışları mutfak zammına  yenildi. TÜİK’in 20-25 temel gıda maddesi listesine göre; ekmeğin kilogram fiyatı 2021 sonunda 7 TL eden 11 TL’ye çıktı. TÜİK’in raporlarına göre %54 zam olduğunu gösteriyor. TÜİK raporlarında yer alan marketlerde satılan 20-25 temel gıda maddesinin fiyatı katlanarak zam oranı  %56 oldu.

Maaşlara yapılan enflasyon zammı TÜİK’in  %36 birdir. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerine göre yapılıyor. Halkın en çok kullandığı ürünlerdeki artışa bakılmıyor. Bu nedenle memur ve emekli TÜFE de gerçek enflasyona yenik düşüyor.

İyi hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım:

MASKE, MESAFE, HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap