SON DAKİKA
SON DAKİKA


Göçmen İstilası
15.08.2021

Milyonlarca Suriyeli göçmenden sonra şimdi de Afganistan’dan yaklaşık 1 milyon kişi göç yoluna düşmüş. Taliban saldırılarının arttığı Afganistan’da durum kötüleşiyor. Son üç ayda 1 milyon kişi çatışmalar nedeniyle evlerini terk etti. Barınma imkanı olmayan bu kişilerin çoğunluğu ülke dışına göç ediyor.

ABD ve  NATO güçlerinin çekilmeye başlaması ve Afgan ordusunun güçsüzlüğü nedeniyle Afganistan topraklarının büyük bir kısmı Taliban’ın kontrolü altına girdi. Ordu ile Taliban arasındaki çatışmalar hem de örgütün ele geçirdiği bölgelerde sivillere yönelik yapılan baskı binlerce kişinin evlerini terk etmesine neden oldu.

Söz konusu kişilerin barınma sorunu yaşaması, temiz su bulamaması ve önemli bir kısmının da Afganistan dışına göç etmesine sebep oldu. Ankara ile Washington arasındaki göçmen geriliminde ABD’den yeni açıklama geldi. Afgan göçmenlerini Türkiye dahil belirli bir ülkeye yönlendiremediklerini belirterek; “Afganların Türkiye’ye gitme ihtimali ile ilgili açıklamalarının neden olduğu endişelerden üzüntü duyuyoruz” dediler.

Afganistan’dan ABD öncülüğünde olan NATO’nun çekilmesi ile Türkiye’nin burada görevine devam edip etmemesi gündeme gelmişti. Bu tartışma devam ederken Taliban’ın artan saldırıları karşısında Türkiye’ye ağır bir göç dalgası başladı.

Göç dalgası ile ilgili tartışmalarda Afganistan’dan da bulunmak suretiyle göçü önleyebiliriz. Türkiye olarak orada bulunmazsa bu göç dalgası devam eder.

Türkiye’nin Afganistan’da kalıp kalmaması tartışılırken Afganistan’da göçün bazı odaklarca hareketlendirildiği kanaati öne çıktı. Gelenlerden tamamına yakını genç erkeklerden oluşuyor. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamalarda göçü ABD’nin organize ettiği, Türkiye’nin burada sınırları açısından ciddi bir göç baskısı altında olduğu ve bunun menşeinin de Amerika olduğu belirtilmiştir.

ABD başta olmak üzere önümüzdeki dönemde Taliban’ın kendi içerisinde parçalanması istenecek. Türkiye’den kuzeydeki bazı Türk gruplardan Taliban’a angaje olanların koparılması isteği gündeme gelebilecektir. Böyle bir gelişme Türkiye’nin Rusya ve Çin ile karşı karşıya gelmesi anlamına gelir. Taliban’ın özellikle Türk bölgelerinden bir kopuşa maruz kalması durumunda bu bölgelerde barınan IŞİD etkinliği artacaktır.

Özellikle ABD’nin çıkarları çerçevesinde Rusya ve Çin mücadelesindeki kör düğme Türkiye’nin ortak edilme riski bulunuyor. Bu senaryoların arka planında Türkiye’nin son dönemde başta Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye ve Libya sahasında yarattığı ve yaratabileceği etkiden rahatsız olan güç odakları Türkiye’yi yeni bir maceraya sürüklemek isteyeceklerdir.

Bütün yabancılar bir şey almak için gelirler zayıf düştü ün un su yüzüne çıkarlar.

NOT: Haddini aşan Afganlı Suratullah Saadat isimli sözde gazeteci Türk kadınına, belediye başkanına ve Türk milletine namus dersi vermeye çalışıyor. Bu haysiyetsiz bu cesareti nereden alıyor acaba? Acilen sınır dışı edilmesi veya tutuklanması gerekir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap