SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hıdırellez
8.05.2022

Türk kültürünün en önemli unsurlarından biri de her yıl mayıs Ayı’nın 6’sında kutlanan Hıdırellez bayramıdır. Bu mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Türkiye’de ve Türk dünyasında benimsenen bir bayramdır. Ruzi Hızır(hızır günü) Olarak adlandırılan Hıdırellez günü Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında Hıdırellez şeklini almıştır.

Hıdırellez iki tabiat bayramından birisidir. Öteki de Nevruz dur. Bilindiği üzere hızır inancı bizim kültürümüzde apayrı bir yer tutar. Bununla ilgili atasözlerimizde vardır. Bunların en önemlisi ‘’kul sıkışmayınca hızır yetişmez’’ şeklinde ifade edilenidir.

Halk inançlarına göre sene yaz ve kıştan ibarettir. Kış altı ay yazda altı ay sürer. Yaz mevsimi Hıdırellezde başlar ve 7-2  Kasım’da sona erer. Kış mevsiminde bu tarihlerde başlar; Hıdırellez’i kadar devam eder.

Hıdırellez gününün  kutlanışı  yörelere göre değişiklik gösterse de genellikle bugün de şunlar yapılır; Hıdırellez gecesi ibadetle geçirilir, ertesi gün temiz giyimle olarak dolaşmak gerekir, evlerde genel temizlik yapılır, çeşitli yemekler hazırlanır. Hıdırellez sabahı erken kalkılır, dua edilir, dilek temennilerde bulunulur, toplu olarak ailece yemek yenir ve  kabir ziyaretleri yapılır.

Yine bugün de kadınların ellerine ve ayaklarına kına yakılır, dilekler bir kağıda yazılarak akan suya  bırakılır, nişanlılar birbirine hediyeler verir .Hıdırellez günü açların  doyurulmasına, dargınların barıştırılmasına, üzüntülü olanların sevindirilmesine çalışılır.

Hıdırellez yazın güzelliklerini coşkuyla kucaklamaktır. Tabiata sığınmaktır bir anlamda ağaçlara, ekinlere el açmaktır. Uyanan toprağın suya ulaşarak güzelliklere kanıtlanmasıdır. Hıdırellez bolluk ve bereketin müjdecisidir ,toprağın cömertliğinin , gülen yüzünün şahlanışıdır. Bu yüzden halkımız Hıdırellez’i çok büyük değer verir.

Birleşmiş  Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü( Unesco) 2017 yılında Hıdırellez’i insanlığın Somut olmayan kültürel mirası temsili listesine kayıt etmiştir.

Hıdırellez günü kutlu olsun.

Hayırlı hafta sonları.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap