SON DAKİKA
SON DAKİKA


İklim değişikliği ve yangınlar tarımı vurdu
17.10.2021

Türkiye’de yılların en büyük kuraklık yılı ve yangınlar tarım ve hayvancılığa çok etkiledi. Bütün göller kurudu. Çiftçi zor durumda ürünler maliyetine satıldığından dolayı zarar ediyor. Maliyetlerde çok büyük yükselişler var , ayrıca gübredeki aşırı fiyat yükselişi de çiftçiyi müşkül duruma düşürmüştür. Küresel iklim değişikliği, kuraklık hayvan yemlerinde etkileyerek hayvancılığı bitiriyor. Yağmur yağan yerlerde ise sel ve toprak kayması da tarımı engelleyen sebeplerden birisidir. Bu doğa olayları mevsimleri de değiştirdi.

Mevsimler   artık ilkbahar sonbahar oldu. Son günlerde en önemli konu su ve tarım oldu. Çiftçilerin hali yürekler acısı, kredilerini ödeyemeyenlerin borçlarına karşılık traktörlerine el konuluyor. Çiftçilerden yana bir üretim politikasının olmaması tarımsal desteklerin yetersiz kalması ithal giderler yüzünden çiftçinin yüksek maliyetlerle ürettiği  ürünü zararına satmak zorunda kalması tarımdan kopuşu hızlandırdı. Bu kopuş giderek daha çok olacaktır. Tarımdaki kopuşun ana nedeni çiftçinin tarımın kronik sorunları karşısında korumasız kalmasıdır. Tarımsal işçi sayısının Türkiye genelinde 100.000 kişiye düşmesi gözlemcilere dayanarak yapılan bir tespittir. Bunun sebebi çiftçinin tarımsal desteklerden yararlanabilmek amacıyla destek almaya başvurmasıdır. Ancak yetersiz olan destek ödemelerinin bir de geç ödenmesi çiftçinin tarımsal desteklere inancı kalmamasına neden olmuştur. İşçilerin çoğunluğu tarımı tamamen bırakmış ve bırakmayı düşünmektedir.

Türkiye istatistik kurumu verilerine 2020,20 21 Haziran döneminde toplam Sigortalı çalışanların %72 sini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grupta artış %11 olurken ,Çiftçi sayısında %7.7 düşüş görülmüştür .2020 Haziran’da 586.354 olan sigortalı Çiftçi sayısı 2021 Haziran’da 541.346’ya gerilemiştir.

İyi hafta sonları. 3 ana kuralımızı unutmayalım; MASKE MESAFE HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap