SON DAKİKA
SON DAKİKA


İnsan Hakları Günü
12.12.2021

Bu yılda insan hakları günü geldi! Geldi de ne oldu? Yine herkes bildiğini okuyor. Yine gasp yine ölüm yine tehdit yine saldırganlık. Hem de sözde insan hakları günü kutlanıyor. Hem de dünyada şaka gibi! 10 Aralık insan hakları günün de; ikinci Dünya Savaşı’nda 60 milyonun üzerinde insan hayatını kaybetti. Milyonlarca kişi de yaralandı ve evsiz kaldı. Ayrıca çeşitli hastalıklar ortaya çıktı. Savaş sonrası bireyleri tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması için birleştiler savaştan üç yıl sonra da vatandaşların haklarını korumaya yönelik insan hakları evrensel bildirgesi kabul edildi.

Bildirge birleşmiş milletler insan hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948’de hazırlandı ve 10 Aralık 1948’de genel kurulun Paris’te yapılan oturumunda kabul edildi. Son yıllarda hız ve yoğunluk kazanan Türkiye’nin Avrupa birliğine tam üyelik çabaları da bu yönetimi kuvvetlendirmiştir. Türkiye’yi; AB’ye uyumun gerekleri, insan hakları taahhütleri yükümlülük altına sokmuştur. Özellikle 1999 sonrasında sürat kazanan müktesebat uyumunu sağlama çalışmaları çerçevesinde çıkarılan uyum paketleri 2001 anayasa revizyonu ve onu izleyen birkaç küçük değişiklik esas olarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ile ilişkilidir. 1987 yılında Türkiye’nin yetki alanında ki kişilere Avrupa insan hakları organlarına başvuru hakkının tanınması ve buna bağlı olarak Avrupa insan hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisini kabul etmesi gelmektedir. Türkiye’nin insan hakları davası ne resmi düzeyde daha ciddi olarak ele almasını gerektirmiştir. Türkiye 2001 yılı anayasasında ciddi bir revizyon yapmıştır. Sonuç olarak insan hakları; insanların daha özgür ve mutlu yaşamayı isteğinin somut birer ifadesidir. Günümüzde yapılan bazı eksik uygulamalar insanın insana yaptığı haksızlıklar insanları kişiliği ne zedelemektedir. Bu haksızlıkları bireysel olarak karşı koymanın yeteri kadar etkili olamaması nedeniyle bağımsız ülkelerde yaşayan insanların haklarının artık devletlerin güvencesi altında olması fikri ağırlık kazanmıştır. İşte bu nedenle insan haklarını insanlar bireysel olarak değil yasalar sayesinde ve hiçbir ayrım yapılmadan korumaktadır.

İyi hafta sonları. 3 ana kuralımızı unutmayalım; MASKE MESAFE HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap