SON DAKİKA
SON DAKİKA


İnsan Hakları Günü
10.12.2019

Bugün 10 Aralık insan hakları günü.

Çağdaş hukuk ve siyaset gündeminin başta gelen konulardan birinin insan hakları olduğu şüphesizdir.

Sonrasında bu teşkilatın kuruluş aşamasında uluslararası barışın insan hakları ile doğrudan doğruya ilgili olduğunu belirtmiş, 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ilan edilmiştir. Böylece tarihte ilk defa insan hakları evrensel bir otorite kazanmıştır.

Türkiye’de baştan beri BM teşkilatının içinde yer alan bir devlet olarak gerek insan haklarındaki bu duyarlılığı, gerekse bildiride ve izleyen sözleşmelerde ifadesini bulan temel düşünceyi paylaştığını çeşitli vesilelerle açığa vurmuştur. 1949 yılında Avrupa Konseyinin kurucuları arasında yer almışız. Türkiye bu arada Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi’ni (AİHS) de kabul edip onaylanmıştır.

Son yıllarda hız ve yoğunluk kazanan Türkiye’nin Avrupa Birliğine tam üyelik çabaları da bu yönetimi kuvvetlendirirmiştir.

Özellikle 1999 sonrasında sürat kazanan sebat uyumunu sağlama çalışmaları, çıkarılan uyum paketleri, 2001 Anayasa revizyonu ve onu izleyen birkaç küçük değişiklik esas olarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ile ilişkilidir.

Bu yeni adımlarla Türkiye’nin 1987 yılında kendi yetki alanındaki kişilere AİHS’ye başvuru hakkını tanıması ve buna bağlı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisini kabul etmesi gelmektedir.

Anayasamız günümüzde var olan insan hakları ile uyum içinde, uluslararası belgelerde yer alan temel hak ve özgürlükleri tek tek saymış ve anayasal güvenceye kavuşturulmuştur.

2004 yılında temel insan hakları ile ilgili uluslararası anlaşmaların ulusal kanunlara üstünlüğünü öngören hüküm Anayasamızın 90. maddesine eklenmiştir.

Son olarak Türkiye’de insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, işkence ve kötü muamele ile mücadele etmek, şikayet ve başvuruları incelemek ve bunların sonuçlarını takip etmek, sorunların çözüme kavuşturulması doğrultusunda girişimlerde bulunmak,bu amaçla eğitim faaliyetlerini yürütmek, insan hakları alanındaki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek amacıyla 20.04.2016 tarihinde kabul edilen 6701 sayılı Türkiye’de insan hakları ve eşitlik kurumu kanunu ile de bu kurumsal yapı güçlendirilmiştir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap