SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kuraklık
8.08.2021

Türkiye’de yetersiz yağışlar nedeniyle su ve kuraklık ana gündem maddelerinden biri oldu. Uzmanlar su krizi yaşanmaması için acilen gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulunurken; Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamalarda “Bazı projeler üzerinde çalışmalar yapılmakta, yeraltı sularının durumu, içme ve kullanma suyu tarımsal ve endüstriyel su kullanımında kayıpları azaltmak ve verimliliği arttırmak için çeşitli projeler bakanlık tarafından yapılıyor” denildi.

İnsan kaynaklı emisyon artışları ile birlikte iklim bilimcilerin yakın gelecekte olmasını bekledikleri doğa olaylarının zamanı daha öne çekildi.

İklim bilimciler insan kaynaklı emisyonların daha fazla sel, sıcak hava dalgası, kuraklık, fırtına ve diğer aşırı hava olaylarına neden olacağını uzun zamandır tahmin ediyorlardı. Ancak son ani artışlar bilim insanları arasında acaba eşik açıldı mı endişelerini de beraberinde getirdi. Dünyadaki en büyük gökbilim merkezi NASA’ ya (Amerika’da) göre normal mevsimlerde gördüğümüz havalar çok değişim yaşıyor.

Son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin temel nedenleri iklim ve değişikliğinden ziyade insan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış su politikaları, hidroelektrik santralleri, plansız ve çarpık kentleşme, yetersiz altyapı ile merkezi ve yerel yönetimlerin kentleri rant politikalarına teslim etmeleridir. Dereler üzerinde birbirinin peşi sıra onlarca HES kurularak doğal akışı engellenmektedir. Bu nedenle yanlış su yönetimi ve HES politikalarına son verilmelidir.

Bilim insanlarının ve bilim merkezlerinin iklim değişikliği ve kuraklık uyarıları yapmasına rağmen mevcut su kaynaklarının da doğru kullanılmadığını açıkça görmekteyiz. İklim değişikliği nedeniyle kuraklık yaşandığını biliyoruz. Ama hiçbir tedbir almıyoruz. Doğayı talan etmeye devam ediyoruz böyle giderse yakın bir gelecekte içme suyu bulamayacağız.

Kuraklık ülkemizi vurduğu zaman tarım ya da hayvancılığı etkileyeceği gibi içecek su da bulamayacağız. Kulaklıkla mücadele etmesi gerekenler yine rant peşinde koşmaya devam ediyorlar. Bundan sonraki aylarda olmayan yağışlar daha da azalırsa buharlaşma da artacak, onun için kaynaklarımızı önlem almaya yönlendirmeliyiz. Su krizi büyüyor ama Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Konya Ovası Projesi (KOP) gibi büyük sulama yatırımları yıllardır bitmiyor.

Hayırlı hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım:

MASKE, MESAFE, HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap