SON DAKİKA
SON DAKİKA


Müzeler Haftası
23.05.2021

Müzeler Haftası her yıl uluslararası Müzeler Konseyi (COM) tarafından uluslararası müzeler günü olarak kabul edilen Mayıs ayının 18’inde başlayıp 24 Mayıs’ta sona erer. Bakanlığa bağlı bütün müzelerde bir hafta boyunca kutlanır.

Yurdumuzda müze çalışmaları 1846 yılında Ahmed Fethi Paşa tarafından başlatılmıştır. İlk müze İstanbul’da Aya İrini Kilisesi’nde kuruldu. Daha sonra Osman Hamdi Bey zamanında yurdun çeşitli bölgelerinde özellikle Nemrut Dağı’ nda tarihi Sayda kentinde yapılan arkeolojik kazılardan çıkan eserler İstanbul’a getirildi. Bugünkü İstanbul arkeoloji müzesi kuruldu. Osman Hamdi Bey’in ölümünden sonra bu göreve Halit Eldem atandı. Onun zamanında Türk İslam eserlerini içine alan İslam Müzesi kuruldu. 1924 yılında Topkapı Sarayı müze oldu. 1928 yılında Etnografya Müzesi hizmete girdi. 1934 yılında Ayasofya Müzesi açıldı.

Cumhuriyetin kurulmasıyla müzeler açılmaya devam etti. Arkeolojik kazılar yapıldı. Bu kazılardan çıkan eserler Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndedir.

Ülkemiz toprakları üzerinde birçok uygarlık yaşanmıştır. Bu uygarlıkların kalıntıları, anıtları, belgeleri müzelerimizde sergilenmektedir. Yurdumuzda 1995 yılında özel ve resmi kuruluşlara bağlı 163 müze bulunmaktadır.

Her yıl Müzeler Haftası’nda basın yayın organları bütün yurtta müzeler haftasında yapılacak faaliyet programını bildirirler.

Hayırlı hafta sonları…

3 ana kuralımızı unutmayalım:

MASKE-MESAFE-HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap