SON DAKİKA
SON DAKİKA


Müzeler haftası
24.05.2020

Türkiye’de her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında müzeler haftası kutlanır. Müzeler Haftası’nda ülkemizin kültür varlıkların tanıtılması, eski eserlerin korunması gerekliliği anlatılır. Milli kültür ve tarih birliğimizin zenginleştirilmesi için önemli bir haftadır. Okullarda tabiat varlıkları ve müze köşesi hazırlanır. Bu köşede ilgili basında çıkan yazılar sergilenir. Öğrencilerin müzecilikle ilgili yazıları burada değerlendirilir, çevrede bulunan eski eser niteliğindeki belge ve kalıntılar bu köşede sergilenir.

Müze; sanat, bilim, tarih ve kültürle ilgili eserlerin halka gösterilmek için toplanıp sergilendiği yerdir. Eski eser, belge ve kalıntılardır. Eski eserler bize geçmiş yıllarda insanların düşünüş, inanç, yaşayış ve yetenekleri hakkında bilgi verirler. Geçmişi öğrenerek bugünü anlamamıza ve geleceğimize yön vermekte bizlere yardımcı olurlar.

Yurdumuzda müze çalışmaları 1846 yılında başlamıştır. İlk müze İstanbul’da Aya İrini Kilisesi’nde kurulmuştur. Daha sonra yurdumuzun çeşitli yerlerinde de müzeler açılmıştır. Türk İslam eserlerini içine alan İslam müzesi ‘de kurulmuştur.

1924 yılında Topkapı Sarayı, 1928 yılında Etnografya Müzesi, 1934 yılında Ayasofya Müzesi hizmeti açılmıştır. Daha sonraki yıllarda birçok ilimizde de müzeler açılmıştır.

Cumhuriyet döneminde bir yandan müzeler açılırken öte yandan da arkeolojik kazılar yapıldı ve çıkan eserler müzelere kondu

Müzelerimizin çoğu İstanbul, İzmir, Ankara ve Konya’dadır. En çok ziyaret edilen müze Topkapı Sarayı müzesidir.

Ülkemiz tarih boyunca birçok topluma yurt olduğundan dolayı oluşan tarihi zenginlikler tüm toplumların ilgisini çekmektedir. Ülkemize gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu eserlerin sergilendiği bu müzelerimizi ziyaret etmektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap