SON DAKİKA
SON DAKİKA


Orman Haftası 21-26 Mart
28.03.2022

Baharın gelmesiyle ağaçları, ormanları hatırlarız ve bu amaçla da Orman Haftası adı altında ağaç bayramı düzenleriz.

Dünyamız ve buna bağlı olarak ülkemiz son yüzyılda çok büyük bir tehlikenin tehdidi altındadır. Her gün haberlerde bir başka yüzünü gördüğümüz küresel ısınma evrensel bir yıkım olarak kapınızda duruyor. Binlerce yıldır doğanın dostu olan insan çağımızda onarılması çok güç bozulmalara neden oluyor. Küresel ısınma, orman  özelliği taşıyan bölgelerin giderek azalması, erozyonun tarım arazilerinde meydana getirdiği  tahribat, nehir yataklarındaki kirlenme ve su kaynaklarında ki koruma bizi karamsarlığa sürüklüyor. Ancak bizlere düşen yılgınlığa ve umutsuzluğa kapılmadan büyük görevlerini, önemli görevlerin  farkına varmamız ve çalışmalarımıza hız vermemizdir.

Bütün bunlardan dolayı 21 Mart Dünya Orman Günü olarak seçilmiştir. Bugün de ormanların; insan ve tabiat için önemi üzerinde durularak evrensel duyarlılığın arttırılması amaçlanmıştır. Çevre kuruluşları, devletlerin ilgili birimleri, basın yayın organları çeşitli etkinliklerle günün önemi üzerinde durmaya, insanların bilinç düzeylerinde artırmaya çalışır. Ayrıca ülkemizde her yıl 21-26 Mart tarihlerinde bir hafta Orman Haftası olarak kutlanır.

Ormanı koruyan Cumhuriyet; Atatürk milli mücadele günlerinde 1 Mart 1922’de Meclis’te yaptığı konuşmada şöyle dedi: Ormanlarımızı da çağdaş tedbirlerle iyi halde bulundurmak, genişleterek ve azami fayda sağlamak esas ilkelerimizden biridir.

Atatürk 8 Kasım 1937 tarihli nutkunda ormanlarımızın korunmasından söz ederek ormanlarımızı dengeli teknik bir şekilde işletmek gerektiğini belirtti.

Gerçek şu ki Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti dönüştürdüler, kurduğu fabrikaları sattılar, şimdi de diktiği ağaçları kesiyorlar. Sonunda Atatürk’ün diğer devrimleri gibi ormanları da yok ettiler.

Ankara’da bir orman çiftliği kararı ile ormanları devletleştiren bir anlayıştan 80- 90 yıl sonra Kaz Dağları’nda ve başka yerlerde on binlerce ağaç kesen bir anlayışa üzülmemek elde değil.

300 -500 yıllık zeytin ağaçları yok ediliyor. Maden arama için yönetmeliği değiştirerek orman alanları yok ediliyor. Orman kesimlerinden dolayı ormanlarda yaşayan binlerce hayvan yuvasız kalıyor. Bu ormanlara ve zeytinlikleri sahip çıkmalıyız.

Sonuç olarak bu Orman Haftası’nda konunun önemini kalplere seslenerek duyurmak  gerekir.

3 ana kuralımızı unutmayalım:

MASKE, MESAFE, HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap