SON DAKİKA
SON DAKİKA


Orman yangınları, kuraklık ve tarım
22.08.2021

Orman yangınlarının zararları katlanarak büyümeye devam ediyorlar. Yalnız Antalya Manavgat'ta 60 bin hektar orman yandı. NASA'nın uydu görüntülerinden aldığı verilere göre 28 Temmuz'da başlayan Orman yangınlarıyla 293 bin 278 hektar alanımızı kaybettik.

2018-2020 yılları arasında yanan orman alanları yüzde 280 arttı. Tarımda ki başarısızlığımızın yanında bu orman yangınları tarihe geçti.

Sebze meyve bahçeleri yanan çiftçi geliri düşük orman köylüsüne darbe vurdu. Zeytin, ceviz, kiraz, badem, nar bahçeleri yandı. Muğlada çam balı yok olma tehlikesinde. Dünya çam balı üretiminde önemli bir paya sahip olduğumuz üretimimizi kaybettik. Arıcılar çok zor durumda, orman yandığında yeniden yeşertiriz demekle olmuyor. Zamanında alınmayan tedbir ülkeyi ateşe attı.

Bur orman yangınlarına kuraklıkta eklenince Türkiyenin tahıl ambarları bu yıl boş kalacaktır. Konya ovasında ciddibir kuraklık yaşanıyor. Normal ekim sezonunda düşen yağış miktarı toplamda %30 ile %40 oranında daha az olu. Kuraklığa bağlı verim kayıplarının ardından çiftçilerin yeni sezonda ekim yapma konusunda endişe duyduklarını ifade ediyorlar. Bu sonbaharda ekim yapmayacak olurlarsa bu yıl yaşadığımız rekolte sıkıntısını ciddi anlamda önümüzde ki yıllarda da yaşayabiliriz.

Yangından zarar gören çiftçilere odalardan destek kampanyası başlatılmıştır.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Türkiye genelinde il ve ilçelerde hizmet veren 763 Ziraat Odası'nında katılımıyla yangın marifetinden zarar gören çiftçiler ve yanan alanların ağaçlandırılması için yardım kampanyası başlattıklarını açıkladı. Yangınlardan etkilenen çiftçilerimizin en başta hayvanlar olmak üzereetkili ve dikili alanları seraları traktörler, tarım alet ve makinelerinin zararlarıyla ilgili tespitlerini sürdürüyorlar. Çiftçilerimizin tespitlerinisürdürüyorlar. Çiftçilerimizin temel ihtiyaçları ile birlikte özellikle hayvancılık yapan çiftçilerimize yem, saman, ot gibi ihtiyaçlarınını karşılamaya devam ediyorlar. İyi hafta sonları...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap