SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon’un Kurtuluşu
26.02.2023

Trabzon’un kurtuluşunun 105. yıl dönümünün kutlanmasındaki amaç geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle günümüzde yeni düşmanlıklar üretmek değildir.

Amacımız geçmişte yaşananları hatırlamak, ders çıkarmak ve bir daha bütün gelişmelere tanık olmaktır.

Özellikle küresel güç odakları tarafından dünyamızın yeniden yapılandırılmaya çalışıldığı, ülkemize ve bölgemize dair planların kamuoyuna yansıdığı bu günlerde daha da dikkatli olmamız gerektiği açıktır.

Bir gelişmeleri doğru okuyabilmek için de başvurabileceğimiz yegane kaynak ise tarihtir.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslar Trabzon’a saldırır (14 Nisan 1916). Trabzonlulardan oluşan vurucu güçler (milisler) bu saldırı sırasında gerilla savaşı verirler. Bu sıralarda cepheye gönderilmek üzere Hamidiye zırhlısının desteğinde Trabzon limanına gelen cephane Trabzonlu gençlerce boşaltılıp Maçka’ya taşınır.

Çaykara’da Sultan Murat Yaylası’nda (10 Haziran 1916) Of’ta Baltacı, Arsin’de Yanbolu derelerinde Ruslara karşı başarılı savaşlar verilmiş, ancak o günlerdeki koşullarda düşmanın Trabzon’a girmesine engel olunamaz ve Ruslar 14 Nisan 1916 tarihinde Trabzon’a girer. Rusların Trabzon’da kaldığı bir yıl on ay on günlük süre içinde özellikle Rumlar ve Ermeniler yerli halka büyük işkenceler yaparlar, sayısız insan öldürürler.

1917 yılında Rusya’da “Bolşevik Devrimi” olur. Çarlık yönetimi yıkılır. Bunun üzerine Rus ordusunda büyük bir panik başlar. Bu Rusların Trabzon’dan çekilmesine de yol açar, öte yandan batıdan doğuya doğru kayan ve Karadağ’da toplanan Türk çeteleri Akçaabat’a inerek yüzbaşı Kahraman Bey’in komutasında üç koldan Trabzon’a doğru yürürler ve 24 Şubat 1918 tarihinde Trabzon’a girer ve kontrolü sağlarlar.

Ulu Önder Atatürk Cumhuriyet döneminde Trabzon’a 3 kez gelir. 1924, 1930 ve 1937 yıllarında ilk geldikleri 15 Eylül 1924 günü Trabzonlularca “ATATÜRK GÜNÜ” olarak kabul edilir ve kendisine bir telgrafla bildirilir.

Bu duygu ve temenniler içinde bu toprakları bize vatan olarak bırakanları rahmetle anmak, hatıraları önünde saygıyla eğilmek ve bıraktıkları mirasa sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarmak başlıca görev ve sorumluluğumuz olmalıdır.

İyi hafta sonları.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap