SON DAKİKA
SON DAKİKA


Türk Kadınlar Birliği
5.02.2023

Türk Kadınlar Birliği, 7 Şubat 1924 tarihinde Kadınlar Halk Fırkasının kuruluşunun resmen tanınması üzerine kurulmuş bir dernektir. Kadınlar Halk Fırkası, Milli Mücadelenin başarıyla sonuçlanması üzerine Türk kadınının yeni Türkiye devletinin kurulması sürecinde siyasi hak arayışına girmesi ile ortaya çıkmış bir oluşumdur. Milli Mücadele döneminde Türk kadını Mondros Mütarekesi (30 Ekim 1919) sonrası işgallere karşı protesto mitingleri düzenlenmiş, Müdafaa-i Hukuk cemiyetleri oluşturulmuş ve Milli Mücadele için bağış toplanmıştır. Ayrıca işgalden, zulümden ve tecavüzden kaçanlara yardım etmek, askerin ihtiyacını karşılamak, cepheye malzeme taşımak gibi çok önemli etkinliklerde bulunmuşlardır.

Kadınların bu fedakarlıklarını takdir eden Mustafa Kemal Paşa bu konudaki görüşlerini 21 Mart 1923 tarihinde Konya kadınları ile yaptığı konuşmasında şu sözleri ile ifade etmiştir: Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir milletten Anadolu köylü kadınının fevkinde kadın mesaisi zikretmek imkanı yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını ‘Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi zafere götürmek de Anadolu kadını kadar himmet gösterdim’ diyemez.

Birliğin amacı; kadınların sosyal ve siyasi haklarını korumak, onları fikir ve toplumsal alanlarda yükselterek çağdaş bir duruma getirmek, Türkiye’nin vilayet ve kazalarında şubeler açmak. Birlik özetle; siyasi nitelik taşımayan bütün meselelerde kadınları ilgilendiren her türlü etkinliği yapılmasını amaçlamıştır.

1924-1927 yıllarında birliğin görüşlerini Anadolu’ya yaymak için İstanbul dışında da örgütlenerek Denizli, Afyonkarahisar ve Diyarbakır’da şubeler açarak kısa sürede üye sayısını500’e  ulaştırdılar. 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadın erkek eşitliği konusunda önemli bir gelişme sağlanmıştır.

1927 yılında yapılacak seçimlerde birlik; kongrede kadınlara oy hakkı ve yerel seçimlere katılma hakkı verilmesine savunarak tüzüğe “kadınların siyasi haklar için çalışacakları” şeklindeki maddeyi eklemişler. 26 Ekim 1933’te muhtar ve ihtiyar meclisi 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazanmışlardır.

Büyük Atatürk yüce Önder Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını verdi. Seçmek ve seçilmek büyük ulus kurultayınca kabul edildi.

Türk kadınını unutmayalım ki Türk içtimai hayatının temelidir. Buna İstiklal Savaşı’nın kara günlerinde sırtında cephane taşıyarak, karasabanla toprak kazıyarak erişmiştir.

Birlik; 1949, 1960, 1970, 1980 yıllarında  askeri müdahale dönemlerinde geçici olarak kapanmakla birlikte halen faaliyetlerini sürdürmektedirler.

İyi hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap