SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tutum-yatırım ve türk malları haftası
19.12.2021

Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemini vurgulandığı Türk malları haftası 12-18 Aralık’ta kutlanır. Atatürk 1923 yılında İzmir iktisat kongresini topladı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması için yerli mallarının üretilmesi ve kullanılması konusunda karara varıldı. Bu kongreden sonra halkımız yerli malı kullanmaya daha da önem verdi. 12 Aralık 1929’da TBMM’ de Başbakan bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı.

İşte 12 Aralığı  kapsayan hafta bu konuşmanın yapıldığı tarihten itibaren ‘’tutum yatırım ve Türk malları haftası’’ olarak kutlanmaktadır. Bu önemli hafta içerisinde okullarda yarının büyüğü çocuklarımıza tutumlu olmak yatırım ve Türk malları hakkında bilgiler verilir. Yerli malını kullanmanın aslında ulusal bir görev olduğu bilinci aşılanır. Konuyla ilgili şiirler okunur konuşmalar yapılır ve çeşitli etkinliklerle yerli mallarımız tanıtılmaya çalışılır. Kurtuluş savaşında yeni çıkan Türkiye Cumhuriyeti savaşın yaralarını sarmak, kısa süre içinde gelişmiş ülkeler düzeyine çıkmak için ekonomik kalkınma savaşı başlatır. Sümerbank, kumaş fabrikaları ,şeker fabrikaları, demirçelik fabrikaları ve daha bir çok sanayi sitesi kurularak büyük bir sanayi hamlesi başlatılmıştır. Yerli malı haftası’nda bu hamlenin başarıya ulaşmasının yolunun halkın tutumlu olması ve yerli malı kullanmasından geçti vurgulanır. Dünyaya karşı da tutumlu olmak gibi bir borcumuz vardır. Oysa günümüzde insanların biraz da savurganlığı yüzünden doğal kaynaklar yavaş yavaş bitmeye başlamıştır. Dünyanın devamlılığı için ulus olarak bütün insanları tutumlu olmaya çağırmak görevimiz olmalıdır. Atatürk diyor ki;’’ Bu ulus ekonomik bağımsızlığını oluşturabilirse o kadar kuvvetli bir temel üzerine yerleşmiş olacaktır ki artık onu yerinden kımıldatmak mümkün olmayacaktır . İşte düşmanlarımızın ,gerçek düşmanlarımızın bir türlü razı olamadıkları olmadıkları budur.’’ İyi hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım; MASKE MESAFE HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap