SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hem İnsan Hem Hayvan Korunmalı
7.04.2022

Dünya, 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü’nü önceki gün geride bıraktı. Milyonlarca hayvansever farkındalık için sosyal medya hesapları üzerinden fotoğraf paylaştı, sevgi gösterilerinde bulunuldu. Ancak hayvanseverlik, sosyal medyada fotoğraf paylaşmakla bitmemeli. Neden mi? Türkiye’de sokak hayvanlarının muhafaza altına alınamamış olması genç bir evladımızı yitirmemize, 9 yaşındaki Mahra’mızı kaybetmemize neden oldu. “Tek sorunumuz sokak hayvanları mı?” diye sorgulayan büyük (!) hayvanseverleri duyar gibiyim. Ancak ateş düştüğü yeri yakar. Hayvanların hem insanımıza mağduriyet yaşatmaması hem de hayvanlarımızın daha iyi korunması açısından kapsamlı projeler geliştirilmeli. Sanmayın ki bu sadece Türkiye’nin sorunu. Bu Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşanan ancak çözüm üretilebilmek için canla başla çalışılan bir konu. Bir ufak araştırmayla bu bilgiye ulaştım. Örneğin Hollanda…

Sokak Hayvanları Günü'nün mimarı Hollandalı derneklerin 2012'de yayımladığı bir rapor, Hollanda'nın başıboş köpek sorununu nasıl aştığını anlatıyor. Rapora göre, Hollanda'da 1800'lerde çok sayıda sokak köpeği varken 1900'lerde getirilen önlemler bu sorunun ortadan kalkmasını sağladı. 1962'de çıkarılan bir yasayla hayvanına gerekli bakımı sağlayamayan kişilere 16 bin 750 euroya kadar para cezası ve üç yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Türkiye’de ise yasaklı tür köpeklerin, bakılıp bakılmadığı hala sistemi bir şekilde yeteri kadar denetlenmiyor.  Hollanda'da kamu yararına faaliyet gösteren dernek statüsündeki Hayvanları Koruma Derneği ve Köpekleri Koruma Derneği'nin de başıboş köpeklerin sayısını azaltmada önemli bir rolü olduğu aktarılıyor. Peki Türkiye’deki hayvan dernekleri ne yapıyor? Hollanda ayarında ortaya koyulmuş bir proje var mı?

Gelelim kentimiz Trabzon’a.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar yapılması için belediyelere seslenmiş, “Sahipsiz hayvanların yerinin barınaklar olduğunu unutmamalıyız” demişti. Öyle ki; hala yasaklı ırkların sokaklarda gezdirildiğini, öbek öbek (7-8 adet birden) sokak hayvanlarının belli mahallerde korku saldığı şeklinde söylemlerle karşılaşmaya başladık. Bu söylemler artınca hemen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile iletişime geçtim. Kendisine, “Sayın Cumhurbaşkanımız, sokak köpekleriyle ilgili geçtiğimiz aylarda belediyelere talimat vermiş, hem sokak hayvanlarının korunması hem de vatandaşın mağdur olmaması noktasında çalışma başlatılmasını istemişti. Büyükşehir Belediyesi olarak, Trabzon'da bu çalışmaların ne aşamada olduğunu noktasında bilgi almak istedim” dedim. Sorumun akabinde hemen, Başkan Zorluoğlu’nun talimatı ile Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Sebahattin Yazıcı tarafından, bilgi aktarımı sağlandı. Yazıcı, öncelikle tehlike arz eden (veya öngörülen) toplu köpek gruplarının ‘153’ aranması karşısında o sokaktan ekiplerce toplandığını, muhafaza altına alındığını söyledi. Ayrıca, “Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın kanunu hatırlatan direktifleri doğrultusunda; saldırgan ve tehlikeli ırk sokak hayvanları bulunduğu ilgili ilçe belediyesi tarafından Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimize getirilmekte; aşılama, kısırlaştırma, küpeleme, bakım ve tedavileri yapılmakta olup; Merkezimizde sürekli olarak misafir edilmektedir” dedi. Aynı zamanda okullar ve hayvan dernekleriyle de konuya ilişkin çalışmalar yapıldığını öğrendim. Bu kapsamlı çalışmada Büyükşehir Belediyesi gibi tüm ilçe belediyeleri de görev ve sorumluluklarını bilmeli, bu mücadeleye tüm kurumlar katılmalı… Son olarak da ivedi olarak hem hayvan hem de insanın korunduğu bir model ortaya konmalı.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap