SON DAKİKA
SON DAKİKA


Otuz Kişiyi Bul, Partiyi Kur…
30.12.2021

Geçtiğimiz gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ‘Siyasi Partiler’ bölümünün son kayıtlarını açıkladı. “2021 yılında 21 yeni siyasi parti kurulduğunu” bizler de böyle öğrendik. Hatta işi biraz daha derinleştirip Türkiye’de toplam 124 siyasi parti olduğunu öğrendim. Biliyorum, siyasi partiler hür ve demokratik düzenin vazgeçilmez unsularıdır. Kurulmalı, seçimden 6 ay önce 41 şehirde örgütlenmeli ve bir amaca hizmet etmelidir. Ancak önümüzdeki tablo ilginç… Şöyle ki, Türkiye’de 124 siyasi partiden bugün itibarıyla sadece 19’u seçime girebilme kriterlerine sahip. Geri kalan 105 partinin içerisine çoğunun ne bir teşkilatlanması ne de bir teşkilatlanma çabası var.

Merak ediyorum. Seçime giremeyen ve isminin dahi bilinmediği bu siyasi partiler hangi mekanizma tarafından denetlenmektedir?

Sayıştay mı?

Eğer Sayıştay bu siyasi partileri denetliyorsa bu devlete bir külfettir. Hiçbir kurum tarafından denetlenmiyorsa durum daha da vahim! 30 kişi bul, parti kur anlayışının Türkiye’ye ve Türk siyasetine ne gibi bir faydası olabilir? 105 siyasi partinin adı sadece tabelalarda kalmış. Bazılarının ise tabelası bile yok…

Şöyle bir düşünün; birçoğunun genel başkanını özgeçmişi belirsiz… Karar, yönetim, icra ve disiplin organları sadece kağıt üzerinde! Böyle bir ‘belirsizlikler sarmalı’ görmezden gelinir mi?

“Kimin eli kimin cebinde belli değil” derler ya, işte öyle. Vatandaşın karşısına çıkamayan, tek işleri tabelalar altında buluşmak olan bu gruplar ve buna göz yuman sistem bir an önce tekrar gözden geçirilmelidir. Kurulan ve adı sadece tabelalarda olan, hiçbir işlevi olmayan siyasi partilerin kuruluş amacı, nedeni iyice araştırılmalıdır…

**

FİYAT PANDEMİSİ

Dünya önümüzdeki yıllarda gıda pandemisi felaketini beklerken, Türkiye bugün fiyat pandemisiyle karşı karşıya kaldı. Ülkenin batısından başlayan fiyat bindirimi yarışı doğusuna kadar yayıldı. Daha önceki yıllarda ucuz denilerek tercih edilen zincir marketlerin rafları her gün fiyatları değişen ürünlerle dolup taştı. Temel gıda malzemelerinden biri olan makarna bile kura göre hesaplanır hale geldi… Öyle ki fiyat değişimi için, gramaj oynamaları için talimatların yağdırıldığı Whatsapp grupları ortaya çıktı. Bu tip olaylar yaşanınca her kurum kendince bir bahane buldu… Ancak vatandaşın bahaneye dayanacak ve süreci ilerletecek gücü kalmadı. Bugün iş zincir marketleri boykot etme noktasına kadar geldi. Yılbaşından sonra zamlar devam eder, indirimler peşi sıra uygulanmazsa bu iş çok su kaldırır.   

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap