SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bosna size emanet
20.10.2017

Bosna özgürlük mücadelesinin unutulmaz lideri, Aliya İzzetbegoviç'i vefatının 14. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Hayattan edindiği tecrübelerle ve bilgisiyle söylediği sözlerin hepsi bir yol gösterici, hayat dersi niteliğindedir. Bu yüzdendir ki ''Bilge Kral'' olarak anılır. Aliya İzzetbegoviç, İslam'ın; mücadeleci, barışçı, kararlı, sevgi dolu, mazlum, onurlu ve aydınlık yüzlü bir temsilcisi, İslam dünyasının savaş kahramanlarından biriydi. Boşnaklar, Osmanlı'da buldukları huzur ve güveni, 1877-1878 Berlin Antlaşmasıyla Türklerin bu topraklardan çekilmesiyle kaybetti. Sırasıyla; Avusturya-Macaristan, Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı ve Yugoslavya idaresi altında kaldı.

Bu idareler altında; 1.ve 2. Dünya Savaşı ve 1992-1995 yıllarındaki savaşta Boşnak nüfusunun önemli bir kısmı zulümlere, katliamlara maruz kaldı ve çok sayıda insan ülkesinden göç etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler'in koruması altında Srebrenitza'da sekiz bin insan bir gecede katledilmiş, ''dünya sağır ve dilsiz'' olmuştur. Modern Avrupa, insan hakları savunucuları bu katliamları görmezden gelmiştir.

İzzetbegoviç'in; ''Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır.'', ''Aslına bakarsanız içinde yaşadığımız mekan ve çağdan dolayı bir katliam beklemiyorduk. Yaşadığımız mekan Avrupa. İçinde bulunduğumuz çağ, 20. yüzyılın sonuydu.'' sözleri her şeyi özetliyor. Boşnakların; tarih sahnesinden silinmeyip, ayakta kalabilmeleri, inanaçlarına ve bağımsızlıklarına sarılmasıyla oldu.

Şimdi dünya sahnesinde tanınan, bağımsız bir devlete ve bayrağa sahip olmanın gururunu yaşıyorlar. Zorluklar ve çok büyük acılar sonunda kazanılan bu özgürlüğün mimarı, tüm hayatını Boşnakların özgürlüğü ve devlet olabilmesine adayan ve mücadele eden, halkının en zor anlarda bir ''baba'' gibi etrafında kenetlendiği ''Bilge Kral'' Aliya İzzetbegoviç, yaşadığı tüm zorluklara rağmen Bosna-Hersek'i bağımsız bir devlet yapmayı başarmıştır. ''Bize yapılan soykırımı unutursak bunu bir daha yaşamaya mecburuz, size asla intikam peşinde koşun demiyorum ama yapılanları da asla unutmayın.'' demiştir. Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'i vefatından bir gün önce son ziyaret eden kişi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmuştur.

O ziyarette İzzetbegoviç'in, Başbakan'a bakarak ''Sen Osmanlı torunusun, Bosna Hersek'i sana emanet ediyorum'', ''Bosna'ma sahip çıkın'', ''Bosna'mı koruyun'' dediği bildirilmiş, Bosna'yı Cumhurbaşkanımıza emanet etmiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan; sadece kendi ülkesindeki müslümanları değil Avrupa, Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika'daki tüm müslümanları ve soydaşlarımızı sahiplenip, onların dünya coğrafyası üzerindeki haklarını arayan, savunan bir lider olarak güven vermektedir. Dünyada ve Ortadoğu coğrafyasında Müslümanların ve soydaşlarımızın yaşadığı zulümlere bize ne, bizi ilgilendirmez diyemiyoruz.

Aksine her biri bizim için ibret almamız gereken bir derstir. Ülkemizin dört bir yanında gelişen olaylar ve ülkemiz üzerine oynanan oyunlar gösteriyor ki asıl hedef Türkiye'yi bölmek, parçalamak, paylaşıp, yönetmek ve yok etmek. Küresel güçler kendisine kafa tutan güçlü Türkiye istemiyor. Çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki güçlü ve büyük Türkiye; tüm Müslüman coğrafyaların, soydaşlarımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. Sırtını dayadıkları, güvendikleri bir ''Yüce Dağ'' misali...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap