SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ktü Tıp Fakültesi
17.05.2019

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi bölgenin en büyük ve Türkiye'nin en önemli eğitim ve araştırma hastanelerinden biridir. KTÜ Tıp Fakültesi bir bakıma Trabzon ismiyle bütünleşmiştir. Yıllarca sadece Trabzon şehrine değil tüm bölgeye hizmet etmiş, Türkiye’nin değişik yerlerinden tedavi olmak için hastalar gelmiştir. Bu bilim yuvası; alanlarında, branşlarında çok başarılı birçok akademisyenler ve doktorlar yetiştirdi. Türkiye’nin en önemli sağlık kuruluşlarında buradan yetişen doktorlar başarılı görevler yapıyorlar.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en donanımlı hastanelerinden biri olan KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde yaşanan ekonomik sıkıntı sağlık hizmetlerini aksatıyor, özellikle son dönemlerde yaşanan malzeme sıkıntılarından dolayı hastane sık sık gündeme geliyor. Bunları tabii ki yaşayanlar aktarıyorlar. Fakültenin kan bankasındaki trombosit ve kan verme setlerinin azaldığı, vatandaşın Kızılay'a yönlendirildiği, bazen biyopsi almak için bile enjeksiyon olmadığı söyleniyor.

Eldi̇ven sıkıntısı yaşandığı için enfeksiyonda artış olduğu söyleniyor. Tahlil veya ultrason sonuçlarınızı alamıyorsunuz çünkü kağıt yok. Sizi girişte bir masaya yönlendiriyorlar, orada görevli sistemden bakarak numaranızı yazıp veriyor, siz daha sonra bilgisayardan o numarayla sonucunuzu alabiliyorsunuz. Malzeme sıkıntısı yaşandığı için, çalışanlar birçok malzemeyi mecburiyetten dolayı hasta yakınlarından istiyor. Vatandaş (torpili olmayan) elinde malzeme listesi ya koridorlarda gezen eczacı ve medikalcilerden alacak ya da dışarıdaki dükkanlardan alacak. Anlaşılan hastalar, hasta yakınları, çalışanlar, hepsi̇ mağdur. Hastanede; koridorlar bakımsız, boyalar dökülmüş, hijyene önem verilmiyor.

Trabzon sağlık alanında atılımlar yaparken, ''Şehir hastanesi kurulması planlanırken'', böyle marka değeri olan önemli bir kurumun bu hale düşmesi yanlıştır. Şehirde birçok özel hastane kuruldu ama teşhis koyamadıkları konuları yine Tıp Fakültesi’ne gönderiyorlar veya Ankara, İstanbul’a yönlendiriyorlar. Şehirde böyle donanımlı bir Tıp Fakültesi varken vatandaş niye başka şehirlerde perişan olsun? Ayrıca yetişmiş, alanında uzman, değerli doktorlar olumsuz şartlardan dolayı Farabi Hastanesi’nden ayrılmak zorunda kalıyorlar.

Şehir hastanesi kurulacak diye böyle bir bilim yuvası gözden çıkarılamaz. Aksine devletimizin bu duruma el atıp Tıp Fakültesi’ni daha çok desteklemesi, en kısa zamanda hastanenin bu çıkmazdan kurtarılması ve eski itibarının geri kazandırılması için tüm yetkililerin gereken neyse yapması gerekir. Yaşanan olumsuz durumlardan dolayı şu anda tepkiler olsa da hastane en kısa zamanda eski itibarına kavuşturulmalıdır.

Şehir hastanelerinin iyi planlandığında bölgeye hizmet olarak faydalı olacağını, ama Tıp Fakültesi’nin bilim ve araştırma hastanesi olduğunu unutmayalım. Şehir hastanesinde hastaya teşhis, tanı koyulamadığında yine gönderileceği, gideceği yer Tıp Fakültesi’dir. Ayrıca şehir hastanelerinde görev yapan doktorlar tıp fakültelerinde yetişiyor. Bu anlamda Trabzon KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi bilim yuvası olma özelliğinin korunması, geliştirilmesi ve desteklenmesi kaçınılmaz bir gerçektir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap