SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hakikat Denen
14.07.2024

Size hayatınızın anlamı nedir diye sorsalar, ne cevap verirsiniz?

 Ya da gerçekten bugüne kadar yapmak istediğiniz şeylerden, kaçını yapabildiniz? İstediğiniz gibi bir hayatınız, oldu mu?

YOKSA HAYATINIZI ÖNEMSEMEYİP ÇÖPE Mİ ATTINIZ YA DA ATIILAR?

Hayatınızı yazsanız, sizden kaç sayfa çıkar ya da sahnelenmeye değer bir hayatınız var mı? Ondan kaç perde çıkar?

Aslında biz yazarların yazılarında ki kahramanlar, çoğunlukla uydurma ama hep gerçek olan insanların hikâyelerinden, başka nedir ki?

Eskiden anlatılan hikayelerde merhamet vardı? Bugünlerde o unutuldu. İnsanlara, hayvanlara, canlılara karşı, hep bir trajedi işleniyor. Sahi tekrar ne zaman başlayacak insanla başlayan, merhamet hikayeleri?

Aklıma Pir Sultan Abdal’ın “Demiri demirle dövdüler/ Biri sıcak, biri soğuktu/ İnsanı, insanla kırdılar/ biri aç, biri toktu” dörtlüğü takıldı. Anlam ve mana çok ama, insanlar öldükten sonra tekrar öldükleri yerden devam edemiyor işte! Yani hayat, yanlış, hata yaptığın ve ondan ders alıp, tekrar başlayamıyor maalesef.  Ama sürekli ölüp ölüp, tekrar yaşamaya çalışan insanlar, görüyoruz. Hırstan, gururdan, kıskançlıktan, geçim endişesinden, yarından, hastalıktan, kötülükten, garibanlıktan ve daha nİce başlıktan, insanların bedenleri canlı ama cansız yaşıyorlar.

İnsanlar hayatta yaşarken zihnen defnediliyor maalesef.  Nasıl mi seçimlerine, inançlarına, tercihlerine göre. Kimileri abad oluyor, kimilerinin hikayesi ise, yaşarken ölüm oluyor.

Bugünleri anlamak, aslında dünü bilmekten geçiyor. Zaten sorun da burada başlıyor. Biz dün’lerimizi unuttuk?

Aklıma şimdi de Trump’ın bir sözü geldi “Amerika büyük devlettir, her istediğimi yaptırırım” Evet Amerika büyük devlet, istemediklerini yaptırmayabilir de her istediğini yaptırmak, çok tehlikeli bir söz. Gerçi iyilik için düşününce harika.

Savaşları isterse durdurur. Açları isterse doyurur, zorbalıklara son veriri, kötülükleri ortadan kaldırır...

 E o zaman neden tüm bu olumsuzluklara dur demiyor?

Bugünlerde hikayeler bile değişik versiyonlarında yazılıyor. Hatta klasikler bile insanların keyiflerine göre baştan yazılıyor. Ama bu sadece hikayelerde oluyor, maalesef. Gerçek hayat, kötüye gidince, hikayelerin karakterleri de zayıf, güçsüz, merhametten yoksun insanlar tarafından ezilen değil, güçlü olan oluyor. Kurda kuşa yem olmayan Kırmızı Başlıklı Kız. Bir erkeğin yardımına ihtiyaç duymadan, kendi ayakları üzerinde durmayı başaran, Cindirella. Ve güçlü Pamuk prenses, hatta tahta olmaktan kurtulup burnu uzamayan Pinokyo, soğuktan kibritleri yakıp ısınmaya çalışan Kibritçi Kız bile artık donarak ölmüyor. Artık hikayelerde çocuklara, cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında ki önemli etkenler bile anlatılıyor; anlatılmasına da, masallarda ki o acayip ucubeler gerçek hayatla yer değiştirince, bu sefer hayat, masallardaki gibi, iyiliği ve iyileri bulmakla geçerken, hikayeler ise hep hayal edilen oluveriyor.

Hakikat denen bir şey var! Hakikatin ipi yer yer inceliyor ama henüz kopmadı, şükür!

Elimizde birilerinin ürettiği bugünler ve gelecek var. İnsanlar bir çıkış noktası arıyor. Sığınacak bir şeyler arıyor.

Bizim de etkimizin olduğu ve ürettiğimiz bu gelecek, bahçemizde ki domateslere bile göz kulak olmamıza engel oldu. Onun yerine gözümüz, kulağımız, bir gecede Bitcoin’den milyonlar kazanmanın derdinde ve hayalinde.  Oysa tarlada kendi özgür iradeleri ile büyüyecek rengarenk sebze ve meyveleri kim Bitcoin’e kurban etti değil mi? Çuvaldız hikayesi tam bu cümleye iyi gider.

Bu aynen sitelerimize ya da işe plazaya girerken, renkli hayatlarımız varmışçasına, bir yandan da hayallerimizi kurarken, tam o anda yeni işe başlamış güvenliğin, sizi tanımayıp güvenmeden, size bakarak “siz kimsiniz’ nereye geldiniz” nidası, ya da tam plazada güvenlikten geçerken, ötmenin güvensizliğinden başka nedir ki? Evet yazının ilk cümlesinde ne demiştik, hayatınızın anlamı nedir? İnsansız hava araçları, son model kendi kendine çalışan otomobiller, akıllı telefonlar, topraksız tarım, bacası tütmeyen fabrikalar, öğrenimi olmayan okullar ve niceleri derken, insanların kalabileceği her alan kayboluyor. O yüzden hayatınızın anlamına anlam katın. Bu da insanın varlığı ile anlam bulabilir.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap