SON DAKİKA
SON DAKİKA


Çay üreticisinin beklentisi boşa çıkar mı?
1.04.2022

Yüksek enflasyon ne yazık ki durdurulamıyor. Yağmur gibi zamlar gelmeye devam ediyor.

Şimdilik resmiyet kazanmasa da bazı ekonomi uzmanları, önümüzdeki günlerde mazot ve benzin fiyatının 30 TL’ye kadar dayanacağını söylüyor.

Artık vatandaşların bu zamlar karşısında dayanacak gücü kalmadı.

Son yılların en büyük artışın yapıldığı 4 bin 253 TL’lik asgari ücret zam furyası karşısında çoktan buhar olup uçtu bile.

Gübreye yapılan yüzde 300’ün üzerindeki zamlar, üreticileri çaresiz bıraktı.

Artık bu yüksek enflasyon karşısında tüm ülkede olduğu gibi bölgemizdeki vatandaşlar, emekçiler, üreticiler de zor durumda kaldı.

Çay ve fındık üreticileri, yüksek enflasyona ezdirilmemesi noktasında büyük bir beklenti içerisinde.

Mayısın ilk haftasında açılacak olan yaş çay sezonu öncesinde çay üreticilerinin taban fiyat konusunda beklentileri had safhada.

Üreticilerin enflasyona ezdirilmemesi için taban fiyata yüksek bir fiyatın verilmesi gerektiğinin herkes farkındadır sanırım.

Peki üreticinin beklentisi ne?

Hangi çay müstahsili ile konuşsak taban fiyatın 8 TL’den aşağıda olmamasını dile getiriyor.

Elbette olması gereken bu ama bu haklı beklenti yerine getirilir mi işte burası muamma.

Bekleyip göreceğiz.

Açıkçası 8 TL’nin altında verilen fiyat, bölgede hayal kırıklığına neden olur.

Gübreye, akaryakıta, elektriğe, doğal gaza, gıda ürünlerine kısacası iğneden ipliğe 2-3 katı üzeri zamlar yapılırken üreticilere, çiftçilere tatmin edici zammın yapılmaması büyük bir haksızlık olur.

Umarım Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişci çay üreticilerine bekledikleri müjdeyi verir, Ramazan bayramından sonra ikinci bayramın yaşanmasına vesile olur.

 

***

Yaş çay taban fiyatı konusunda farklı bir konuya daha değinmek isterim.

Bazı siyasetçiler veya oda başkanları zaman zaman üretici lehine kamuoyu oluşturan gazetecilere, birkaç ziraat odası başkanı ve sivil toplum kuruluş temsilcilerine sitemde bulunuyorlar.

Diyorlar ki ‘hep üreticinin kulağına hoş gelen açıklamaları haberler yapıyor, yazılar yazıyorsunuz’ hatta daha da ileri giderek ‘üreticilere umut tacirliği yaparak duygularıyla oynuyorsunuz’ diye sitemde bulunanlar da oluyor.

Bu nasıl bir bakış açısıdır anlayabilmek hakikaten mümkün değil.

Şunu hatırlatmakta fayda var, unutmayın ki Rize’de ve bölge illerinde yapan gazeteciler de  aynı zamanda çay ve fındık üreticisi.

Elbette hem kendi haklarını hem de yüzbinlerce çay ve fındık üreticisinin hakkını savunmak için haber yapacak ve yazılar yazacaklar.

Bunu yaparken de kara propaganda yaparak değil, devletimizin de çıkarlarını gözeterek yapacaklar.

Ayrıca ilkeli ve prensipli olan bir gazeteci, kimseden talimat alarak haber yapmaz, yazı yazmaz.

Bunu da unutmayın.

Siz psikolojik baskı oluşturmak yerine hala Meclis’te bekleyen ve yıllardır bir türlü çıkarılamayan, çaydaki tüm paydaşları koruyacak olan çay kanunun çıkarılmasına ön ayak olsanız ve yüzbinlerce vatandaşın hayır duasını alsanız çok daha iyi olmaz mı?

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap