SON DAKİKA
SON DAKİKA


Çay üreticisinin sahibi var mı?
2.07.2021

Pazarda sebze-meyve fiyatlarının yanı sıra birçok gıda ürünü zamlanmıştı. Sonunda bu zamlardan çay da nasibini aldı.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) kuru çayda tüm çay gruplarına yüzde 10 zam yaptığını açıkladı.  Gerekçe üretim ve girdi maliyetlerinin karşılanmaması olarak gösteriliyor.

Bu zamla birlikte şimdi gözler çay üreticisinden düşük fiyata yaş çay alan özel sektöre çevrildi. Bakalım yine düşük fiyata çay alacaklar mı?

Kuru çaya yapılan zamla eli biraz daha rahatlayan özel sektörün, üreticiden daha yüksek fiyata yaş çay alması gerektiği kanaatindeyiz. Hem üreticilerin hem de kamuoyunun beklentisi bu yönde.

Belki özel sektör, yaş çayı ÇAYKUR gibi 4 TL’den alamaz ama en azından buna yakın bir fiyattan alabilir. Artık çok fazla bir bahaneleri kalmadı.

Yine düşük fiyattan çay almaya devam ederseniz açıkçası bunun adı aç gözlülük olur! Özel sektör de bizim; zarar etmemeli ancak çay müstahsilinin de hakkını vermelidir.  Artık özel sektör temsilcileri bir araya gelerek kendi aralarında toplantı yapmalı.

Üreticiyi de tatmin edecek olan fiyatı kendi aralarında belirlemeli, ortak kararla bu fiyat tüm fabrikalarda geçerli olmalı.

Çünkü birisi düşük fiyata çay aldığı zaman diğer fabrika sahibi de bunu emsal gösterip ‘piyasa bu’ diyerek o da düşük fiyattan çay almaya devam ediyor.

Bu önerilerimiz belki de kale bile alınmayacak ama biz yine de üreticimiz adına iyimser düşünmek istiyoruz.

Belki cüzdanı yerine vicdanını tercih edenler olur da üreticinin alın terinin hakkını verir.

Diğer özel sektör temsilcilerini de ikna edebilir.

Böyle umut ediyoruz. Öte yandan ziraat odalarına da bir çağrımız var. Lütfen bu konunun takipçisi olsunlar, üreticiyi sahipsiz bırakmasınlar. Eğer hala düşük fiyata yaş çay alınmaya devam ederse gereken tepkiyi göstersinler, haksızlık karşısında ‘görmedim, duymadım, işitmedim’ ruh halinden sıyrılsınlar. Ziraat odaları başkanları oturdukları makamın hakkını versinler.

Unutmayın ki sizler üreticilerin haklarını savunmak için varsınız.  Bunu aklınızdan çıkarmamalısınız.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap