SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hamidiye’nin çilesi!
16.07.2021

Karadeniz Bölgesi yaylaları, dereleri, mesire alanları, şelaleleri ile cennetten bir köşe. Dışarıdan gelen misafirlerimiz, bölge illerimizde suyun bol olduğunu düşünebilir. Ancak gerçekler hiç de öyle değil. Ülkemizin en çok yağış alan ilimiz Rize’nin bazı bölgelerinde su sorunuyla karşı karşıyayız.

Nasıl olur demeyin, basbayağı oluyor işte. Özellikle bazı ilçelerde ve köylerde vatandaşlar susuzluk sorunuyla boğuşuyorlar. Rize’nin Pazar İlçesi Hamidiye Köyü’nde vatandaşlar, yıllardır su sorunuyla karşı karşıyalar. Köy sakinleri artık susuzluktan ötürü isyan bayrağını çekmiş durumdular. Bugüne kadar da neden sessiz kaldıkları ise ayrı bir tartışma konusu.

Gerçi belediyeye ve kaymakamlığa sorunlarını defalarca iletmişler, ancak sorun yine de çözülememiş. Gelinen noktada vatandaşlar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde sorunlarına geçici de olsa çözüm üretilmesini istiyorlar. Vatandaşlar, evlerinde yıkanamadığını, yaz ayları olduğu için denizde yıkandıklarını dile getiriyorlar. Bidonlarla evlerine temiz su taşıyarak ihtiyaçlarına gidermeye çalışıyorlar. Şahsıma ulaşan bir okurumuz geçici de olsa sorunun bayramdan önce çözülmesi için yetkilileri göreve davet etti. Bizden de seslerini duyurma noktasında ricacı oldular.

Biz de ilgili yetkililerimize bu durumu ilettik. İlgileneceklerini söylediler. İl Özel İdaresi tarafından yaklaşık 3 milyon TL’lik su projesinin ihale edilecek. Eski hatların değişmesi ve yeni depoların yapılmasıyla birlikte 3-4 ay içerisinde susuzluk sorunun son bulacağını söylediler. İnşallah söyledikleri gibi kısa süre içerisinde proje hayata geçiril yaklaşık 50 yıllık soruna neşter vurulur. Bu arada şunu da sorgulamadan edemeyeceğim.

Belki Hamidiye’deki susuzluğun hidroelektrik santralleri (HES) ile pek ilgisi olmayabilir ancak genel manada bölgemizdeki derelerimizi kuruttuğu bir gerçek. Bölgemizde kurulan yüzlerce HES’lerin susuzluğa sorun olduğu yadsınamaz. HES’ler daha inşaat aşamasındayken binlerce ağaç kesiliyor, çıkan inşaat hafriyatı dere yataklarına dökülerek dere yatakları hem kirletiliyor, hem de daraltılıyor. Derelerin akışı kesilerek, bir anlamda kuraklığa neden olunuyor. Su ihtiyacını derelerden karşılayan, tarım ve hayvancılıkla geçinen köylüler de susuz bırakıldığı için yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalıyorlar. Derelerdeki suyun büyük bir kısmı HES’lere veriliyor. Az bir kısmı derelerde kalıyor. Yani demem o ki HES’lerin de kuraklığı tetiklediği bir gerçek.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap