SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ortak akıl yoksa hata vardır!
29.10.2021

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Müftü Mahallesi Menderes Bulvarı’nda trafik yoğunluğunu azaltmak için dalcık projesinin onaylandığını dile getirmişti. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte hem Menderes Bulvarı’nda trafik daha akışkan olacak hem de Salarha yolu ile sahil yolu entegre edilerek duble yoldan tali yola geçilebilecek.

Şehrin göbeğine ‘ucube’ bir viyadük yapılması yerine dalçık projesinin hayata geçirilmesi kent adına sevindirici bir gelişme. Ancak projenin nasıl hayata geçirileceği noktasında kimsenin bir fikri yok. Mesela kentin önemli sivil toplum kuruluş temsilcileri ile meslek odalarından bir görüş alındı mı? Özellikle inşaat mühendisleri odasından. Hepimiz biliyoruz ki ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile hayata geçirilen projelerin bir yanı muhakkak eksik kalmıştır.

Öyle ki ortak akıldan yoksun olarak yapılan bazı yatırımların önce yapıldığına daha sonra da hatalı yapılan işlerden dolayı yıkıldığına şahit olmuşuzdur. Olan da milli servete olmuştur. Bu yüzden projenin kentteki meslek odaları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile paylaşılarak önerilerinin alınması son derece önemli. Bakın, şöyle örnek vermek istiyorum, Trabzon’un Yomra İlçesi Kaşüstü mevkiinde yeni yapılan dalçık projesi, sadece Karayollarının uhdesinde yapıldığı ve meslek odalarının görüşü önemsenmediği için projenin hayata geçirilmesi uzadı. Projenin uzamasıyla birlikte aylarca ve yıllarca o bölgede tam bir trafik rezaleti yaşandı.

Bu yüzden Trabzon’da yaşanan sıkıntıların Rize’de de yaşanmaması için meslek odaları ile birlikte hareket edilmesi önemli. Onun için geçtiğimiz günlerde Rize’nin önde gelen bir sivil toplum kuruluşu temsilcisine dalçık projesini sormuştum. Ancak projeden bihaber olduklarını dile getirdi. Ayrıca sitemde bulunmayı da ihmal etmedi. Açıkçası haksız da sayılmaz. Anlayabilmek mümkün değil. Şehir için böylesine önemli bir proje, neden sivil toplum kuruluş temsilcilerinden gizlenir ki… O zaman bu meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları neden var? Şehre dokunamayacaklarsa veya şehrin önemli projelerinde katkıları olamayacaksa kapatalım o zaman bu odaları. Umarız, proje hayata geçirilmeden önce inşaat mühendisleri odası, şehir plancıları ve mimarlar odası başta olmak üzere ilgili sivil toplum kuruluş temsilcileri paylaşılarak hayata geçirilir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap