SON DAKİKA
SON DAKİKA


Şimdi akla kara ortaya çıkacak!
25.12.2021

Dolar dün sabah saatlerinde 11.90 TL seviyelerine kadar geriledi. Peki doların düşmesi birçok ürünün fiyatını da düşürecek mi? Sanki bu beklentiler boşa çıkacak gibi görünüyor. Baksanıza hala zamlar yağmur gibi gelmeye devam ediyor. Bakalım bu zamların önüne de ne zaman geçilecek? Bekleyip göreceğiz. Asıl anlatmak istediğim bazı ürünlerin dolara endeksli olarak arttığı kamuoyunda sürekli dillendiriliyordu. Bunlardan biri de gübre. Dolara endeksli olarak sürekli olarak fiyatı yukarılara tırmandı. Bölgemizdeki çiftçiler ve çay üreticiler ateş pahası olan gübreyi alamaz hale geldiler. Dolar düşüşe geçti, şimdi akla kara belli olacak. Doların yükseldiğinden ötürü gübre fiyatlarının zamlandığını söyleyen fırsatçıları bakalım nasıl bir bahanenin arkasına sığınacaklar? Dolara endeksli olarak yükselen gübre fiyatları düşecek mi yoksa yine yüksek fiyatlardan satılacak mı? Madem ki dolar düştü, gübre fiyatları da düşürülmelidir. Aksi takdirde ne söylerseniz söyleyin hangi bahaneyi uydurursanız uydurun, üretici nezdinde bir karşılığı yoktur.

Bu milletin aklıyla kimse alay edemez. Eğer gübre yüksek fiyattan satılmaya devam edecekse ortada koskocaman bir üçkağıtçılık vardır. Çünkü yüksek gübre fiyatları doların yükselmesi ile ilgili olduğu her fırsatta dile getirilmişti. Bana kalırsa devletimizin ilgili yetkilileri, çay müstahsilini fırsatçıların eline bırakmamalı. Denetim mekanizması çalıştırılmalıdır. Doların düşmesine rağmen fahiş fiyatlarla üreticiye yüksek fiyattan gübre satanlara gerekli cezalar uygulanmalıdır. Bu konuda taviz verilmemeli, kimsenin gözünün yaşına bakılmamalıdır. Üreticiler, fırsatçıların kucağına itilmemelidir. Eğer üreticinin sıkıntıları dikkate alınmazsa, görmezden gelinirse çaydaki verimin, kalitenin, rekoltenin düşüşü kaçınılmaz olacaktır. Zaten birçok üretici şu anda gübre alamaz durumda. Nereye gitse önüne yüksek fiyat çıkıyor, eli boş dönmek zorunda kalıyor.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap