SON DAKİKA
SON DAKİKA


Turizmde kayıt dışılık
28.05.2024

Kayıtdışılık ne demek?Vergi kaçakçılığı demek.Denetimden ve kaliteden uzak hizmet demek.Turizm hizmetlerinde misafirleri ağırlamaktan tutun da yeme içmeye kadar memnuniyetsizlik demek.Peki ne olacak?Yasaya rağmen halen kayıt dışı işletme varsa kayıt altına alınacak.Bu kadar basit.Hem devlet vergi kaybını önleyecek hem de misafirler rahat edecek.

Bu konuda onemli çalışmalar yapan Trabzon Otelciler Birliği başkanı Mustafa Aksu,

"Trabzon'un geçim kaynağında büyük bir bölümünü oluşturan turizm sektörü büyük tehlike içersindedir.Büyük bir trend yakalayan Trabzon turizmi maalesef denetimsizlikler yüzünden tehlike altında. Yaklaşık 3 yıldır yaptığımız araştırmalar sonucu her yıl milyon dolarlık kayıt dışı para çığ gibi büyümektedir.

Yaptığımız araştırmalar sonucu turizm bakanlığının resmi sitesinde yayınlanan değerlere göre trabzon şehrinde resmi ruhsatlı tesis sayısı 282 ;yaptığımız araştırmalarda tek tek tüm adresleri sorgulanarak yapıldığında Trabzon"da yaklaşık 680 tane kayıtsız otel,dairelerle birlikte 2840 konaklama tesisi bulunmaktadır." diyerek gerçek turizmcilerle kayıt dışı çalışan ve kendine turizmci diyenlerin ayrıt edilmesi için gereken önlemlerin alınmasını istedi.

Kayıt dışı olan ve adına tesis deyip yerli yabancı misafir ağırlayan bu işletmeler,aynı zamanda devlete olan vergi ve sigortalı işçi çalıştırmada gereken yükümlülüklerini yerine getiriyor mu?

Misafirlerin memnuniyetini sağlamak adına gerektiği kadar eleman çalıştıran ve her an denetime tabi olan resmi kayıtlı otellerin yanısıra kayıt dışı faliyet gösteren işletmeler,akraba eş dost takviyesi ile en az çalışanla birlikte hizmet vermeye devam etmekte.Bu da müşteri memnuniyetsizligini ortaya çıkartmakta 

Bu konuda çıkan kanun yeterince uygulanmıyor mu?

Ötelciler Birliği Başkanı önemli bir tespit yaparak,kayıtdışılığın hangi boyutlara erişitiğini şöyle açıkladı:

"Kayıt dışı otellerin sayısı bizim nerdeyse 3 katımız olmasına rağmen çalışan sayıları bizim yarımız kadardır. Bu sayı değerleri gelen misafirlerin neden memnun kalmadıklarının  göstergesidir.

Biz oteller birliği olarak tüm hukuksal girişimlerimizi yaptık Avukatımızla birlikte 01.01.2024 tarihinde yürülüğe giren yasa doğrultusunda tüm elimizdeki bilgileri gerekli resmi kurumlara verdik. Şuan Trabzon'un tüm ilçeleri dahil kayıt dışı tesislerin adresleri ile birlikte dilekçelerimiz kurumlara resmi olarak iletilmiştir.

Bizler devletimizin çıkardığı kanunun uygulanması için tüm girişimlerimizi yaparak şehrin hem maddi hem de manevi zararını yok etmek istemekteyiz "

Evet Trabzon turizminin lokomotifi durumunda olan,ve yıllarca ilin turizm potansiyelini daha da ileri düzeye getirmek adına hizmet veren Turizm Bakanlığı  İşletme Belgeli Oteller'in oluşturduğu Birlik,hiçbir işletmenin kayıtsız kalmaması için gereken girişimleri yapmış ve çıkan yasanın uygulanmasını beklemektedir.

Bu arada otellerden kesilerek Turizmi Gelistirme Ajansı'na aktarılan paralar oldukça önemli bir meblağ tutmasına rağmen bölge turizmine katkı sağlayacak etkinliklerin yapılmaması da eleştirilere neden olmakta.

Son zamanlarda da bölge turizminde tesis adı altında yeni oluşumlar ortaya çıkmaya başlamış.

Fındığını kesen,çaylıklarını bozan dere kenarlarında "bungolov" adı altında "turizm" yapmaya çalışanların da sayısında önemli artışların olduğu gözlenmektedir.

Doğa tahrip olmakta.İzinsiz yapılmakta.Kayıtdışı tesis olarak denetimden uzak bu "tesisler" bazen bir derenin yatağına bitişik, bazen tertemiz bir doğanın ortasında,yaylanın mera alanında yapılabilmektedir 

Bu düzensizliklerin bir an evvel bitirilmesi için ilgili birimler yasaların verdiği görevleri yerine getirmelidirler. Yoksa turizm diye diye içinden çıkılmaz bir duruma  doğru sürüklenen bu durum Trabzon ve bölge turizmine zarar verecektir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap