SON DAKİKA
SON DAKİKA


Turizmde Patron mu Ortak Akıl mı?
9.07.2024

Ortak akıl dendiğinde haftada bir aynı gündemle toplanıp aynı kararları almak, haftaya yapılacak toplantıda da aynı sorunları konuşmak olduğunu kastetmiyorum.

Türkiye’de sorunları üzerinde sürekli konuşulan ve bir türlü çözüm üretilmeyen iki önemli ve popüler sektör var.

Bunlardan biri futbol, diğeri turizm.

Bu konular üzerine herkesin bir fikri vardır. Herkes konuşur. Yorum yapar. Akıl verir. Yol gösterir. Gelin gürünki her iki sektörün de sorunları hiç bitmez.

Gelişigüzel diyelim 20 yıl önceki gazeteleri şöyle bir tarasak bugüne benzer haberler görürüz...

Turizmde alt yapı ve eğitilmiş personel sorunu, tanıtımda başarılı olamama, tarihi mekânlara sahip çıkamamak, hakemlerin yanlış kararları, teknik adam yetersizliği vb. gibi konular yıllar boyunca işlenir durur.

Bugün de gelişen dünya şartlarına göre ortaya çıkan çözüm bekleyen sorunlar da her platformda dile gelmiyor mu?

Sonuç?

Sonuç yok.

Bir ilin turizmdeki patronu kimdir diye tartışılır zaman zaman.

Kamusal anlamda tüm bakanlıkların olduğu gibi turizmden sorumlu bakanlık olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da ildeki temsilcisi validir. İl müdürü de iş ve işlemlerin yürütücüsü proje üreteni kültür ve turizme dair uygulamaların, koordinatörlüğünde öncü rol oynayan kurum.

Yerel yönetimler de olmazsa olmaz, turizmin birinci derecede kolaylaştırıcı, iyileştirici, teşvik edici, özendirici, alt yapı sorunlarını çözücü, çevre ve tarih bilincini geliştirici, koruma ve kollayıcı kurum olarak önemli görevleri üstlenmekte.

Ve turizmle ilgili sivil toplum kuruluşları da sektörün önemli paydaşları...

Turizmde patron arayışları hangi ihtiyaçtan doğar?

Koordine eksikliğinden diyelim kısaca.

Peki, bu koordineyi kim sağlar?

Tabi ki ilin en büyük mülki amiri Vali... Ve yine tabi ki onaylanıp kabul görmüş bir plan dâhilinde ki biz buna "Turizm Master Planı" diyoruz, ildeki turizmin bugünü ve yarınına dair planlamaları yürüten İl Müdürlüğü.

Turizmin Sivil toplum ayağı da devletin vazgeçilmez paydaşları olarak aynı koordinenin bir parçası olarak katkı sunarlar.

Turizmde ortak akıl ve sorumluluğu ön plana koyduğumuzda sorunları kısa zamana aşabiliriz.

Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, tüm ilçe belediyeleri ve kaymakamlıkların turizme dair gördükleri her olumsuzluğu düzeltmek adına çalışma yapması kaçınılmazdır.

Şimdi Trabzon'da yaşanan bir garabeti dile getirip, ortak aklın ne kadar önemli olduğunu bir örnekle anlatalım.

Önceki dönemlerde Trabzon Belediyesince, Moloz, Pazarkapı surlarının tam önüne Reşadiye Kavşağında Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun da izni ile, şehrin itirazına rağmen viyadük yapıldı.

Bugün bu viyadüğün yine aynı belediye tarafından yıkılması gündemde.

Bu kadar kısa sürede ne oldu ki, hangi şartlar değişti ki, bunca harcama ile yapılan ve işlevsiz olduğuna karar verilen bu yapı yıkılacak.

Surların önünü kapatan ve yapım aşamasında kent dinamiklerince itiraz edilen buna rağmen yapımına izin veren Koruma Kurulu bugün surlara birer yama gibi yapışmış yıkılan evlerden kalma kalebodur, fayans, beton kalıntılarını temizlemek isteyen Büyükşehir Belediyesine izin vermiyor.

Demek ki aklımız ortaklığa çalışmadığı için hep patron arıyoruz...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap