SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bu Kafalarla Zor
3.08.2020

Merhaba sevgili okurlar. Güzel ülkemin her şehrin olduğu gibi bizde de yani Trabzon’da da ulaşım, yol, otopark, toplu taşıma araçları olmak üzere çeşitli sorunlar var. Kaldırımda yürürsünüz bir de bakmışsınız arkanızdan birisi sinirli sinirli kornaya basıyor. Çünkü araç, yayaya ayrılan kaldırıma çıkmıştır ve biran önce kaldırıma park edebilmek adına yayayı hızlı olması için taciz etmektedir. Hakkınız olan yerde suçlu olduğunuz yerdir kaldırım. İnanın Trabzon’da yolun ortasında yürümek kaldırımda yürümekten sizi daha az suçlu yapar.

Mesela yine Trabzon, yaya geçidinde yayaya değil de araca geçiş önceliğinin verildiği nadide şehirlerden birisidir. Bizi farklı kılan özelliklerimiz tabi bunlarla da sınırlı değil. Kırmızı ışıkta yayanın geçmesi için duran araçlar, hemen yaya geçidinin üzerinde dururlar. Hatta bazen araçlar burun farkıyla kim daha önde duracak diye birbiriyle yarışırlar. Bu sırada yaya, araç şoförüne dönüp ‘ben nereden geçeceğim, yaya geçidinin üzerindesin’ bakışı atarsa, şoförlerimiz hemen efelenir, el kol hareketi yaparak ‘bak işine yaya’ mesajını çok net verirler. Nezaket çok beyhude bir beklenti olup, kuralların hiçe sayıldığı bir trafik anlayışımız var. Bu nedenledir ki magandalarımız, magandalıklarını sosyal medya üzerinde ifşa etmekten imtina etmezler çünkü bizde kuralların hiçe sayılmasının reytingi yüksektir. Sonuç; bazen canıyla öderler bazen de can alırlar, en iyi ihtimalle ‘maganda’ tanımlamasıyla haber kuşağında yer alır, biraz para cezası yer, günü kurtarırlar.

Dedim ya sorunlar çeşit çeşit. Geçtiğimiz günlerde Trabzon’da Ulaşım Master Planı için düğmeye basıldığının açıklaması yapıldı. Buna gerçekten ihtiyacımız var. Umarız en faydalı şekilde hayata geçirilir. Bu bağlamda ifade etmek isterim ki örnek olarak bu seferleri veriyorum; 08.30 Beşirli Tıp ile 18:00 Arsin, Araklı, Sürmene seferlerine, otobüs filosunun en küçük otobüsünü vererek, insanları insanlık dışı şartlarda ulaşıma mecbur kılan zihniyetler, lütfen ama lütfen Ulaşım Master Planının paydaşı olmasın. İddia ediyorum bu zihniyet, ancak ve ancak evinden bakkala giden yolda revize yapabilecek kadar stratejik öngörüye sahip. Bu seferlerin, en yoğun seferler olduğunu hesap edemeyip, modern körüklü yerine düdük kadar otobüsleri verip, insanlara eziyet edenleri Allah’a havale ediyorum. Sosyal mesafeyi geçtik, ahlaki mesafeyi aşmamak için otobüste mücadele var ama kimin umurunda ne de olsa beyim makam arabasından inip makam arabasına biniyor.

Özetle Mahatma Gandhi’nin “Hayatta yaptıklarınız önemsiz olacaktır belki; ama önemli olan onları sizin yapmış olmanızdır” sözüne atıfla kişi yaptıklarıyla müsemmadır.  

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap