SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tarihi çocuklar yazar
22.04.2020

Aziz Nesin, ‘Sizin Memlekette eşek yok mu?’ seçki kitabında yer verdiği ‘Altı bekçi atlıkarıncada’ öyküsünde şu satırlara yer veriyor: “ Yaşayamadığım çocukluğumun özlemi hala içimde kıpırdaşır. Annemle bir zengin evine, bayram ziyaretine gitmiştik. Zengin çocuğunun bidolubidolubiçokbiçok oyuncakları vardı. Dokunmak istedim. Elimi uzattım, annem fısıldayarak payladı: şışşt bozarsın! Çektim elimi... Çocukken içimden hep derdim ki: Büyüyünce zengin olacağım, çok çok zengin... Milelerim, cicozlarım, cinalilerim, gazozlarım...Renkli balonlarım...Kağıt fenerlerim, fırıldaklarım... Benim memleketimde Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu 23 Nisan Çocuk Bayramı’dır.”

***

Bu hayatta değer verdiğim Milli değerlerle birlikte çocuklardır. Çocuklar benim bam telim. Hele gariban bir çocuk görmüşsem kendimi çok çaresiz hisseder, utanırım. Onun garibanlığı karşısındaki etkisizliğim altında ezilirim. Şu hayatta en çok bir çocuğun, başka bir çocuğa heves etmesi dokunur bana. Ağlamaktan öteye de gücüm yetmez, düzeni değiştirmeye.

Birileri petrole sahip olacaktı, çocuklar öldü, birileri toprak sahibi olacaktı, çocuklar öldü, birileri daha zengin olacaktı, çocuklar öldü, birileri keyif sürecekti, çocuklar öldü, birileri görmezden geldi, çocuklar öldü, birileri popüler olacaktı, çocuklar öldü, birileri iktidarını sağlamlaştıracaktı, çocuklar öldü...

Bu birileri, bu dünyayı, o çocuklara çok gördü işte. İki gözümün çiçeklerinden kimileri aç, kimileri hasret, kimileri çaresiz, kimileri yoksul, kimileri acı içinde, kimileri oyuncağa yabancı, kimileri kırmızı pabuca hevesli, kimileri bayrama umutlu öldü. Ama en kötüsü ne biliyor musunuz? Hepsi bize, insanlığa küs gitti...

Velhasılıkelam 23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış günü, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir. Çünkü o çocukların kıymetini bilen bir liderdi. Öyle ki dünyada çocuk bayramı olan tek ülkeyiz. Bu vesile ile çalışmaktan büyük gurur duyduğum Karadeniz Gazetesi’ninde kuruluş yıldönümünü kutlar, nice güzelliklerle dolu çocukların haberlerini bu sütunları taşımayı temenni ederim.

Yazar Ray Merritt “İhtiyarlar savaş çıkarabilir, ama tarihi çocuklar yazar ” demiş, hadi koca yüreklilerim yazacağınız güzel tarihe hasret bu insanlık.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap