SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bir yıl eksik
19.03.2021

Yaşınızı sordukları zaman bir yaş eksik söyleyin. Çünkü hayatlarımızdan “bir yıl eksik.” Hayat durdu, öylesine yaşadığımız koskoca bir yıl geçti. Şaka bir yana, pandemi sıkıntısından dolayı tedbirler başlayalı tam bir yıl oldu. Geçen yıldan bu yana geldiğimiz nokta itibarıyla hiçbir şey değişmedi aynı yerde duruyoruz! Üstelik bir yıl öncesine göre bulaşıcılık ve hasta sayısı daha fazla…

     Bir yıl içinde bunca insan korona hastası oldu, bu hastalıktan ve hastalığın vücutta yol açtığı tahribatlardan dolayı, O kadar insan öldü. Birçok kişi yakınlarını, sevdiklerini, dostlarını, arkadaşlarını, tanıdıklarını kaybetti. Bu ölenler kedi ölüsü değildi, İnsandı insan! Eskiden böyle salgın hastalıklar yaşandığında kıran geldi derlermiş. Gerçekten kıran geldi, Dünyada, Türkiye’de bir insan kıyımı yaşandı. Hasta olanlara acil şifalar, tüm ölenlere Allah’tan rahmet dilerim.

     Hafta sonları sokağa çıkma yasağı kısıtlamalar vardı. Dört aydır izliyoruz, birçok kişi sudan bahanelerle izin almışlar, normal gün gibi hafta sonları arabalarıyla dolaşıp geziyordu. Bu şahsı muhteremler, ne amaçla bu yasaklar geldiğini idrak edememiş olacaklar ki; üstelik bunu bir imtiyaz gibi görerek dolaşıp geziyorlar, devlet görevi yapıyormuş gibi çevrelerine hava atıyorlardı. Okullardan hiç bahsetmeyeceğim, özellikle lise ve üniversite öğrencilerinin hepsi bir yıldır dışarılarda, çoğunlukla da maskesiz-kuralsız dolaşıyorlar.

     Zaten Trabzon bu kafayla giderse biraz zor normalleşeceğiz. Hafta içi olunca işi olan olmayan herkes, bayram gelmiş gibi kendilerini dışarıya atıyor. Eskiden normal zamanlarda gezmeyen insanlar, şimdi sokaklarda geziyor, mağazalar tıklım tıklım. Hava biraz güzel olunca, insanlar hemen deniz kıyılarına, sahillere akın ediyor. Bahar bayramı varmış gibi, kızılderili ateşleri yanıyor, kalabalık insan grupları bir arada oturuyor, kutlamalar, konfetiler… Bu görüntüleri yaz boyunca izledik, üstelik kış boyuncada izledik. Aynı durum yaylalarda yaşandı.

     Maçlarda seyirci yasak ama birçok insan statlara girip maç izliyordu, resimlerde paylaşımlarda bunları görüyorduk. Restoranlar, kafeler kapalı ama özel toplantılar, yemekler yapılıyor, üstelik bu görüntüler paylaşılıyordu. Ve bunun gibi birçok örnek yaşandı, görüyoruz. Ama diğer taraftan; yasaklardan dolayı iş yerlerini açamayan, sıkıntı yaşayan birçok insan var. Bu mekanlarda çalışan ama kapalı olduğu için, şu anda çalışıp, evine ekmek götüremeyen insanlar var, yazık oluyor. Birçok insan zor durumda, birçok sektör durma noktasında ama pandemi bitsin diye herkes sabrediyor.

     Şimdi güya pazar günü kısıtlaması var, herkes dışarılarda. Sokağa çıkma kısıtlamasını, sokaktan çıkma-eve girme diye algıladılar! Eskiden insanlar pazar günlerini genelde evlerinde dinlenerek geçirirdi. Gören de pandemiden önce pazar günleri herkes geziyordu zanneder. Sanırım yasak olunca, insanlarda psikolojik olarak dışarı çıkma isteği doğuyor. Lütfen çok önemli bir işiniz olmadığı sürece, bu dönemde boş yere sokaklarda gezmeyin.

     Bu salgın herkesi maddi manevi etkiledi, insanların psikolojisi bozuldu. İnsanlar çok sıkıldılar haklılar ama sabretmeden, alınan önlemlere uymadan bu salgın geçecek gibi değil. Geçen hafta yayınlanan pandemi haritasını, sanırım seçim haritası zannedenler oldu. Bazı illerde yasaklar kalktı. Nedense insanlar bu yasağı tüm Türkiye’de kalkmış gibi rahatladı. Halbuki seyahat kısıtlaması gelmediği sürece bazı yerlerde yasakların kalkmasının bir anlamı yok. Çünkü kırmızı bölgeden sarı bölgeye veya diğerlerine gidenler hastalığı oralara götürecekler.

     Bu pandemi sürecinde yaşananlar insanoğluna ders olmuştur diye düşündük ama maalesef hiç kimse yaşananlardan ders almıyor. Kurallara, tedbirlere uymayan insanlar, “Kurallara uyan insanlara haksızlık ediyorlar, kul hakkına giriyorlar.’’ Peki pandemi bitsin diye sabredip kurallara, tedbirlere uyan insanların ve 65 yaş üstünün suçu ne?

     Bir yıl önce pandemi başladığında alınan ilk tedbirler fayda etmeyince, tam kapanma faydalı olmuştu. Öyle görünüyor ki; ne yaparsak yapalım, yarım yamalak tedbirler aldığımız sürece bu hastalık azalmayacak, bitmeyecek. Tedbirleri zamana yayıp bu kadar uzun tutmaktansa, yaz gelmeden iki-üç hafta tüm Türkiye’de tam kapanma olması ve net sonuç alınması gerekiyor. Lütfen maske-mesafe-hijyen yaşamınızın bir parçası olsun. Kendinize acımıyorsanız, sevdiklerinize, çevrenize, gelecek nesillere acıyın. Herkese sağlıklı günler dilerim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap