SON DAKİKA
SON DAKİKA


Çadırlar ve Karavanlar
19.07.2024

Bugünlerde tüm Trabzon’un önemli gündemlerinden biride; “Çadırlar ve Karavanlar.” Havaların sıcak olması, bunaltıcı nemin olması; toplumun kullanımına açık olan yerlerde; hiç kimseye her istediği yere, istediği gibi rastgele Çadır kurmak veya Karavan çekmek hakkını vermiyor. Toplum içinde herkes belli kurallara uyup bu kurallara göre yaşamak zorundadır.

Sahiller, plajlar 81 milyonun hakkı olan yerlerdir. Kanunlarımızda da mevcut olan kurallar şunlardır; Hiç kimse keyfi olarak Kumsalın üstünde Ateş yakamaz, Barakalar-Çadırlar kuramaz, Karavan çekemez, bunların içinde yaşayamaz. Özellikle, Meskun Mahal ve Trafik Yolu üzerine rastgele Karavanlar park edilemez.

İnsanlar Ailesiyle, Arkadaşlarıyla plajlara gidip, çok gerekli ise en küçük çadırdan açıp günlük eğlencesi yapar, günün sonunda çadırını kaldırıp, çevresini temizleyip ayrılır. Normal olan davranış şekli budur.

 Ama öyle manzaralarla karşılaşıyoruz ki neredeyse çadırdan villa kuranlar var. Üstelik değişik malzemelerden faydalanıp çadırları iki katlı hale çevirenler var. Evinin mutfağını, Salon takımlarını getirenler bile var. Kumsalda çadırların etrafını Bahçesi olarak ayırıp, çitlerle - zincirlerle çevirenler var.

Trabzon’da şehir merkezinde veya şehir merkezine yakın, halka açık olan, insanların aileleriyle birlikte bedava denize girebildikleri kaç yer kaldı ki…! Ama şu anda bu Plajlar, sadece kendini düşünen, bencil insanlar tarafından işgal edilmiş durumda… Bu görüntüyü gören aileler, çoluk çocuğuyla plaja gitmek istese bile, bu manzara karşısında çekiniyor, kendini güvende hissetmiyor ve gitmekten vazgeçiyor.

Çadır görüntüsü hiçbir zaman güven vermeyen bir görüntüdür. Çünkü içinde neler olduğu, neler yaşandığı bilinmiyor. İçinde her şey olabilir. Çadırlar herkes için ama özellikle küçük çocuklar ve kadınlar için çok tehlikeli…Bir kişiye bir şey yapılsa bunun hesabını kimler verecek ve bunun vebali kimlere yazılacak.?

Birini öldürüp kumu kazıp gömseler kimsenin ruhu bile duymaz. Çadırların içinde kumlara her türlü madde gömülebilir. Ayrıca sabahlara kadar ateşler yakılıp, içilip naralar atılması çok çirkin bir görüntü…Bu durum Meskun Mahal olan yerlerde çevrede yaşayan insanlara rahatsızlık veriyor.

Aynı durum Karvanlar için de geçerli. Gezer halde dolaşan bu karavanların içinde neler olduğunu hiç kimse bilmiyor. Park edilip ev gibi kullanılıyorlar ama tapu yok, kayıt yok, denetim yok. Bir kişiye bir şey yapılsa hiçbir zaman bulunamaz. Ve bu Karavanlar, yaz-kış Meskun Mahal ve Trafik yolu üzerinde insanların evlerinin önüne park edilip, güvenlik sorunu oluşturuyorlar.

Kısacası, bu Çadırlar ve Karavanlar, gittikçe bir güvenlik meselesi haline gelmeye başlamıştır. İçişleri bakanlığı tarafından da dikkate alınan bu sorunun; Valilik, Emniyet, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Kaymakamlıkları, İlçe Emniyetleri ve İlçe Belediyeleri iş birliği ile en kısa zamanda çözülmesi, bunların kaldırılması gerekiyor.

Belediyeler; Karavan park etmek isteyenler ve Çadır kurmak isteyenler için şehir merkezlerinin ve ilçe merkezlerinin dışında, yerleşim yerlerine uzak, park alanları belirleyip, yapmalıdır. Bu park alanlarında, Belediyeye belirlenen miktarda “İşgaliye Ücreti” ödenmesi şartıyla, Karavan park edilmesine veya Çadır kurulmasına izin vermelidir. Böylece hepsi denetim altına alınmış olur. Ayrıca Belediyelere de yeni bir kazanç kapısı açılmış olur

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap