SON DAKİKA
SON DAKİKA


Nerede kalmıştık
9.03.2021

 
Ne güzel söylemiş Neşet Ertaş; “Kadınlar insandır, biz insanoğlu.’’ Kadın her şeyden önce insandır. Kadınlara; kadın-erkek ayrımcılığından önce, insani değerlerle bakılmalıdır. Kadınlar toplumun mimarlarıdır, geleceğimizi şekillendiren, toplumun en önemli yapı taşlarıdır. Kadın, annedir. Kadın, kız kardeştir. Kadın, eştir. Kadın, evlattır. Kadın, ailedir. Kadın, emekçidir. Kadın, üretkendir…

Bugün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Dünyada, Türkiye'de, Trabzon'da değişik etkinliklerle kutlanacak. “Kadının toplum içinde daha güçlü olması için verilen mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kutlanan” bu önemli günde, bir haftadır kutlamalar yapılıp demeçler yayınlanıyor, övgüler, methiyeler diziliyor, vaatler veriliyor. Ama her yıl olduğu gibi tarih 9 Mart olunca bunlar unutulmasın. Kadınlar bir günlüğüne de olsa baş tacı ediliyor. Sonrası hiç değişmiyor!

Erkek egemen bir toplumda; kadınlar sürekli kendini ispat etme, toplumda bir yer edinme çabası içindeler ve yaşamın her alanında katkı sağlamak için çalışıyorlar. Kadın, ailenin tüm yükünü sırtında taşıyıp çekmekte, erkeklerin yaşadığı tüm sorunlara, sıkıntılara üzülüp, katlanıp, çözüm bulmaya çalışmakta, her türlü fedakarlığı yapmaktadır.

Erkeklerin yönetim düzenlerini kurup, kendi güçlerini koruyabilmeleri adına; ne yazık ki toplum düzeni içindeki yaşantıları, giyim kuşamları üzerinden siyaset yapılıp, yargılanan, belli kesimlerce oy malzemesi olarak kullanılan yine kadınlardır.

Tarihe baktığımızda, bin yıllardır uğruna savaşlar verilen kadınlar, dünyayı şekillendiren kadınlar, hayatı biçimlendiren kadınlar, baş tacı yapılan kadınlar! Peygamberimiz (S.A.V) Veda Hutbesi’nde; “Kadınlar size Allah’ın emanetidir” diye seslenerek, kadının dinimizdeki önemine ve değerine vurgu yapmıştır.

Buna rağmen ne yazık ki erkekler tarafından; her yerde ezilen, üzülen, kırılan, dökülen, baskılara, şiddete, küfürlere, iftiraya, aşağılanmaya... vb maruz kalan kadınlar... Her türlü  kötülüğün yapılmaya çalışıldığı, işkence gören, tacize uğrayan, vücutları paramparça edilen, öldürülen kadınlar... Savaşların ağlayanı yine kadınlar! Yaman bir çelişki...

Kadınlara; sosyal, siyasal, ekonomik haklar ve fırsat eşitliğinin sağlanması çok önemlidir. Nüfusun yarısını kadınların oluşturduğu bir ülkede, kadınlara diğer yarısı olan erkeklerle aynı eşit hak ve fırsatlar verilirse, ekonomide ve hayatın her alanında, ülke ve toplum tam anlamıyla gelişir. Kadın hakları, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmişliğinin hem temel göstergesi hem de temel kaynağıdır.

Bu arada; kadınların toplumdaki önemi ve haklarından bahsederken en temel hak olan yaşam hakkı konusunun günümüzde hala tartışılıyor olması çok acı bir durumdur.

“Unutmayın! Her kadın kendi hikayesinin kahramanıdır.” Tüm kadınların, sadece bir gün değil her gün değer görmeleri ümidiyle... 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap