SON DAKİKA
SON DAKİKA


''Ramazan sabır ayı''
26.05.2019

Ramazan ayının manevi atmosferini yaşadığımız bu günlerde, maalesef toplumda stresli ve sıkıntılı günler yaşanıyor. Bunun birçok nedeni var. En önemli nedenlerden biri ekonomik sıkıntılar... Kimse bana ne, beni etkilemedi diyemez. ''Ekonomide Domino Etkisi'' diye bir kavram vardır. Ekonomideki durgunluk, ödeme ve nakit sıkıntısı tüm sektörlerde belirgin bir şekilde hissediliyor. Ayrıca bu günlerde yerelde ve genelde kullanılan siyasi dil çok ağır ve kırıcı... Herkes birbirine basından, sosyal medyadan atarlanıp, gerçekliği olan veya olmayan bir sürü laf saydırıyor. Kimsenin kimseye tahammülü kalmamış.

Aslında insanoğlu egolarından bir kurtulabilse, ben değil biz demeyi öğrenebilse dünya daha yaşanabilir bir hal alacak. Her konuda bencillik had safhada... Zaten ben değil biz demeyi başarabilen iyi bir Müslümandır. Dinimizde ben değil biz demeyi emreder. Ama ne yazık ki; toplumu oluşturan en küçük birim olan kişi ve aileleden, en yukarılara kadar, yüksek seviyede anlayışsızlık ve duyarsızlık var.

Mübarek ramazan ayını ifa ettiğimiz bugünlerde, toplumun daha hoşgörülü, anlayışlı, mülayim olması, sevgi dili kullanması gerekirken, bakıyorum toplumda herkes diken üstünde patlamaya hazır bomba gibi dolaşıyor. Sosyal medyada izliyoruz; karşısındaki veya bir başka kişi için saygısızca çok ağır ve ağza alınmayacak eleştiriler yapanlar var. Bu mübarek ayda günah değilmi?

Bir de ramazan kavgacıları var. Ramazanda kendilerine dokunulmayacağını bildikleri için! Orucu fırsat bilip çevresindeki insanlara durduk yere sataşıp, yaşadığı toplumu huzursuz ediyorlar. Dayanamıyorsan, strese giriyorsan, kendini taşıyamıyorsan oruç tutma kardeşim. En azından inancıyla, halisane duygularla oruç tutan, Allah’a kulluk görevini yerine getirmeye çalışan insanların karşısına ''Habeş maymunu'' gibi çıkıp onların oruçlarına sebep olup insanları günaha sokmayın!

Manevi duyguların dorukta olduğu, kandil, cuma, ramazan mesajları atarken, Müslümanlıkta onun eline kimsenin su dökemeyeceği, ama bu paylaştıklarını kendi yaşantısına aktaramamış olan kişiler var. Bunlar, günlük yaşantısında yaşadığı topluma uyumsuz, insanlara saygısız, hırt, geçimsiz, hal ve davranışları bozuk kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Kelime dağarcığı sınırlı olduğu ve insan gibi konuşmayı beceremediği için, zaten söylenenleri de anlama kapasitesi olmadığı için cahilce davranıyorlar. Bunları, toplumu huzursuz eden hal ve davranışlarından dolayı genelde toplumda sevilmeyen, insanların uzak durmaya çalıştığı kişiler olarak görüyoruz.

Bu mübarek ramazan ayında; herkesin kendini toparlayıp, bu toplumun kendine gelmesi, Müslümanlığın şekilsel kısmından çok manevi kısmına önem vermesi gerekiyor. Müslüman Müslümanın kardeşidir, Müslümanlık hoşgörü dinidir. Bu ay sabır ayıdır. Sabrın sevabı ise, cennettir. Bu ay, hayır ve iyilik ayıdır, müminin rızkının arttığı bir aydır. Mübarek ramazan ayının; ''Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluştur.'' Sonu yani cehennemden kurtuluş bölümüne giriyoruz. Dikkat edin, bu bölümü fırsat varken iyi değerlendirin! Herkese hayırlı ramazanlar…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap