SON DAKİKA
SON DAKİKA


Salgın sonrası hesaplanmalı
2.04.2020

 
Dünya, ülkemiz, bizler çok önemli bir dönemden ve sınavdan geçiyoruz. Ülkeler bir taraftan virüs salgınının önüne geçmek için toplumsal tedbirler alıp salgınla mücadele ederken, diğer taraftan da halkına yardım etmeye ve ekonomik tedbirler almaya çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “İhtiyaç sahiplerine destek çalışmalarına devletin öncülük etmesi gerektiğini gördüğü için, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” diyerek başlattığı MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI, evde kalınan bu süre içinde vatandaşlarımızı desteklemek, maddi ihtiyaçlarını gidermek adına çok önemlidir, çok kıymetlidir. Bu bir “Milli Beraberlik ve Milli Yardım” kampanyasıdır. Temennimiz Cumhurbaşkanımız önderliğinde toplanan bu yardımların, görevli yetkililerce hakkaniyetli bir şekilde dağıtılmasıdır.

Bu süreçte yapılan ve yapılmaya çalışılan yardımların her biri çok kıymetli... Yardım konusunda dinimizin emrettiği ayetler ve hadisler doğrultusunda ve insani duygularla; halkımız her zaman zekatını, sadakasını veriyor, yardımlar yapıyor. Türk insanı yardımseverdir ve her dönemde birlik beraberlik içinde zorlukların üstesinden gelmiştir.

Ülkemizde virüs salgınının önüne geçmek için başlatılan “Evde Kal”, “Hayat Eve Sığar”, “Evde Hayat Var”... vb. kampanyalar, alınan tedbirler ve sosyal mesafenin korunması işe yaradı. Alıştığımız toplumsal yaşantı ve ev düzeninin değişmesi hepimize zor geliyor ama kendi sağlığımız, sevdiklerimizin sağlığı, toplum sağlığı için biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor.

Dünyadan ve ülkemizden gelen araştırma bilgilerine ve bilimsel verilere göre, virüsün yanında, oluşan ve yaşanan panik kontrol edilmeli. Bir süre sonra dünya ve ülkemiz bu salgın hastalığı atlatacak ama bıraktığı panik ve travması yıllarca etkisini sürdürecek.

Vatandaşımıza “Evde Kal” derken ileride oluşabilecek ekonomik sıkıntı, bunalım ve depresyonları da gözardı etmeyip, bunu önlemek için önlem almak, çare bulmak gerekiyor. Salgın bitince bekleyen asıl tehlike; ekonomik kriz, işsizlik, ruh sağlığı gibi oluşacak olumsuzluklardır. İşsiz, güçsüz, ekonomik sıkıntı yaşayan insanlar bir süre sonra kavga, gürültü, depresyonla evin içinde bir yumak haline gelip, durum daha içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Bu sürecin daha rahat atlatılması için devletimizin acil devreye girip alınan ekonomik tedbirler yanında “İlave Ekonomik Tedbirler” alması gerekmektedir. Maaşı, geliri olanlar için evde kalmak, evde vakit geçirmek daha kolay, bir dinlenme, tatil havasındadır. Ama geliri olmayan, iş yerini açamayan veya bu iş yerlerinde çalışırken ücretsiz izin verilen, işten çıkarılan, iş yerinde üretimi veya çalışması duran insanlar... vb. için kredi kartı ödemeleri, banka kredi taksitleri, vergiler, faturalar...vs. ödemeleri bir süreliğine faizsiz ertelenmelidir.

Cumhurbaşkanına, bakanlara ve devlet yetkililerine sesleniyoruz, ülkemizde “Evde Kal” kampanyasının tam başarıya ulaşması için; bu salgınla mücadele ederken, hem vatandaşın ekonomik açıdan bir süreliğine rahatlaması için, hem de toplumun ruh sağlığı ve aile huzurunun korunması için ilk başta alınması gereken tedbirlerden biri de budur. Hepimize sağlıklı günler dilerim.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap