SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon
2.04.2021

Trabzon.! Akyazıdan başlayıp, Havaalanına kadar Trabzonu seyrederek geçin. Her defasında farklı bir görsel detayı görürsünüz, içiniz sızlar. Çünkü gün geçtikçe, tarih kaybolup şehrin silüeti değişiyor. Trabzon, gün geçtikçe dönüşü imkansız görsel değişimlere uğruyor daha öncesi de var ama özellikle son 30-35 yıldır büyük bir görsel değişim yaşanıyor. Bu şehre gerçekten yazık oluyor. Akyazı Stadı planlanırken spor ve sosyal yaşam merkezi olarak planlanmış, sunulan görseller Trabzon halkını heyecanlandırmıştı. Deniz dolduruldu, Trabzonspor’a güzel bir Stad yapıldı. Ama Trabzonspor’un ligdeki yalnızlığı gibi, Akyazı Stadı da, Karadenizin hırçın dalgalarına karşı, tek başına bırakıldı. İlk proje görsellerinde sunulan sosyal yaşam alanları rafa kaldırıldı.

Trabzon Sahilyolu’na; şehrin merkezini denizden koparacağı için Trabzon kamuoyunun bir bölümü karşı çıkmıştı. Sadece yol planlanıp sonrası düşünülmediği için, Yol yapıldı ama gerçekten şehir denizden koparıldı. Şehir denize küsmüş gibi duruyor. Rize, Ordu gibi diğer komşu illere baktığımız zaman sahil yolu yapılmış ama şehir merkezlerinin denizle bağı koparılmamış. Deniz kıyıları sosyal donatı alanlarıyla dolu. Şimdi bizde bu durumu düzeltmek, şehirle denizi bağlamak için denizi doldurmaya devam ediyoruz.

Boztepe artık Boztepe görüntüsünden ve kimliğinden çıkmış. Bir Ordu’nun Boztepe’sine bakın, bir de bizim Trabzon’un Boztepe’sine bakın içler acısı...İkisi arasında gerçekten “Dağ kadar fark var.” Çünkü Ordu Boztepe’ye, gezinti ve şehre panoramik bakış için Teleferik yaptı. Trabzon’da ise Boztepe’de, Dağ tıraşlandı, kocaman iki göz gibi tünel açıldı, önüne ucube viyadük ayakları dikilip, uçan yol yapıldı. Başka planlamalar, güzel estetik çözümler yapılabilirdi.

Sonuçta şimdi geçerken Boztepe’ye bakan herkesin içi sızlıyor, tüm güzelliği kayboldu. Trabzonun simgelerinden biri olan Boztepe’yi bile koruyamadıktan sonra hiç kimse bu şehre hizmetinden bahsetmesin.! Akyazı’dan Boztepe’ye kadar Şehri ikiye bölen, planlama hataları yüzünden geçtiği yerleri tarumar eden Kanuni Bulvarı... Şehre yapılan çoğu yatırım, planlama hataları yüzünden maalesef görsel bir katliama dönüşmüş. Trabzon tepelerine, Karşıyaka’nın, Beşirlinin tepelerine yapılan yüksek binalar, tüm şehirde birbiriyle ve bulunduğu binayla alakası olmayan çatı katı ve çatı görüntüleri...vb Sonuç çarpık kentleşme.

Binlerce yıllık tarihi olan, Kadim şehir Trabzon.!Trabzon Şehrinin her yerinden tarif fışkırıyor. Trabzon; tarihi, kültürü, geçirdiği medeniyetler ile küçük İstanbul olarak anılır. Bu şehirde yıllardır, “Planlama yada Kentsel Dönüşüm” adı altında düzenleme yapılırken tarihi eser çıkan yerler apar topar kapatılıp, beton dökülüp üzerine binalar dikiliyor. Birçok arazide kiliselerin, kültür ve yönetim binalarının, tarihi eserlerin veya kalıntılarının yıkılıp yerine binalar, siteler, yollar yapıldığını herkes biliyor.

Aslında Trabzon, İstanbul, Antalya, Efes...vb gibi Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olabilir. Bu şehrin binlerce yıllık geçmişi, kültürü ve yaşayan halkları vardı. Bu insanların bıraktıkları çok güzel eserler vardı. Dünyanın dört bir yanından Trabzon’a, bu eserleri, doğal ve mimari güzellikleri görmek için, gastronomi ve inanç turizmi için turist akını olabilirdi. Geçmişten günümüze kadar, bilinçli veya bilinçsizce yok edilen, yıkılan her eser turizm ve Trabzon ekonomisi adına bir katliamdır.

Yıllarca Şehre hizmet adına; eline her fırsat geçenin, kendi ve çevresindeki ekiplerinin egoları yüzünden maalesef şehrin tarihi kimliğinin çoğu yok edilmiş. Çok değil daha 30-40 yıl öncesinin resimlerine bile baksanız bunu anlarsınız. Gücü kim eline almışsa; Herkes onlar gibi düşünmek zorunda, Herkes onlar gibi yaşamak zorunda, Herkes onların yaptıklarını beğenmek zorunda....Yıllardır hazırlanan tüm planlar sehri biraz daha bozup biraz daha çirkinleştirmiş.

Yıllarca ; “Biz bu şehre aşığız deyip, Trabzon halkıyla istişare etmeden, biz yaptık oldu mantığıyla hareket etmişler. Sonrada eleştiriler alınca suçu yukarıya atmışlar. Kimse kendi beceriksizliklerini, Merkezi Yönetimlere, Hükümetlere atmasın, onların arkasına sığınmasınlar. Yıllarca Trabzon’u Yönetenler ve ekipleri, şehrin kimliğini korumak istediler de Ankara hayır mı dedi? Trabzon’dan hangi projeyle gitseler, destek görüp, ödenek aldılar.

Şu anda Şehri yönetenler tüm planlamaları, tüm projeleri bir tarafa bıraksın. Zaten şehir, yap-boz tahtasına döndü. Bugüne kadar Trabzon da yanlışlıkla veya bilerek, bilinçli veya bilinçsiz yıkılan en güzel binaları, muhteşem görselliği olan yapıları, aslına uygun olarak yeniden yapsanız, yerine koysanız, inanın bu şehirde müthiş bir hizmet, proje, planlama ve yatırım yapmış olursunuz.

Trabzon Şehrine eski tarihi kimliğini kazandırmak, eski ile modernleşmenin bir arada dizayn edilmesi bu kadar zor olmasa gerek. Zira dünyanın birçok şehrinde, Avrupa’da, Rusya’da ve hatta yanıbaşımızda Gürcistan’da bile bunun çok iyi uygulanabildiğini görüyoruz. Zararın neresinden dönülse kârdır.!  Unutmayın! Trabzon şehri, çocuklarımızın, torunlarımızın bize emaneti...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap