SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fındıkta 814 Milyonluk Destek Kazmayı Eline Alana Verilse…
6.04.2022

Gazetenin 5’inci sayfasında Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın; “Kazma küreği alıp tarlaya gitmek şart oldu” çağrısını okuduktan sonra tam tersi sayfayı çevirdim.

Bu kez de AK Parti Trabzon Milletvekili Sayın Bahar Ayvazoğlu’nun, “Fındık üreticilerine 844 milyon TL tarımsal destek verildi. Hayırlı ve bereketli olsun” müjde şekli ile sunulan haber ile karşılaştım.

Sonra da ister istemez, “Bizim Ahmet Hamdi’nin dünyadan haberi yok! Baksanıza devlet üreticiye, özellikle de Türkiye’ye en fazla döviz kazandıran ürün olan fındıkta tarlaya, bahçeye girilmesi gerekeni yaparak,  acayip destek veriyor. Daha ne yapacaktı ki?” diye kendi kendime sormadım değil.

*

Bu durumda hemen yanı başımda bulunan ve yıllarca yarenliğimiz de olan Ahmet kardeşime gidip, devletin yaptığı desteği hatırlatıp, bunu da savunmam gerekmez miydi?

Ben de öyle yapacağım ama “Her işin başın üretim” diyen dostumun bana; “Devlet 2009’dan beri fındık üreticisine alan bazlı destek veriyor. Bak bakalım bu desteklemenin karşılığında üretim arttı mı?” sorusunu yönelteceğinden emin olduğum için iki kat aşağıdaki mekânına inmedim!

Aslında bu “tarımsal” değil, “parasal” amaçla bir destek zaten!

Çünkü gerçekte bu destek 13 yıldan beri üretene değil, üretsin üretmesin tarlası, bahçesi olan herkese veriliyor.

Yani “Bir avuç bostan yan gel yat Osman” derb-i meseline örnek teşkil edip yatanlara da, “Çalışmak en büyük ibadettir” diyerek yıl boyu bahçesinden elinde kazma kürek çıkmayana da.

Böyle desteğin bir handikabı da destek denilen paranın çoğunu arazisi fazla olan alıyor.  Yani zengine çok, fakire az veriliyor.

İşin ilginç ve bir o kadar da garip yanı daha var ki sormayın!

Çok fındıklık arazisine sahip olanların büyük kısmı sadece devletin verdiği destekleme parasını alıyor ama bahçenin yanından yakınından bile geçmiyorlar.

Örnek mi?

Trabzon’da ben size yüzlerce bahçe göstereyim.

*

Demek istiyorum ki:

“Sayın vekilim. Fındık üretene değil, fındık bahçesi olana destek, para veriyor devlet. Ama halen yılda 2.5 milyar dolar olan döviz kazancımızı çok üretip, çok satarak kısa zamanda 4-5 milyar dolara çıkarabileceğimiz fındıkta bu sistem üretimi arttırmadı, arttırmıyor.

Örnek mi?

İşte Trabzon, 65 bin hektar fındıklık var. Son 10 yılın ortalama üretimi yıllık 50 bin tonun altında. Yani Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz’deki bahçelerde dekarda verim 100 kilonun bile altında. Son yıllarda artışta bir kıpırdanma var ise de bu fiyatın yükselmesi ve sektörle ilgili kuruluşların fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için yaptığı, devletin ise gerekli yasal düzenlemeyi yapmadığı çalışmaların sonucudur. Ünye’nin doğusunda toprağını terk etmeyenlere bir para verilecek ise (ki verilmelidir) onu ayrı tutmak gerek. Ama ne olursa olsun gerçek manada desteği üretime vermek lazım. Yine de üreticilere hayırlı olsun. Ama bereketli olacak mı? Olmayacak mı? Orası tartışma götürür!”

*

Bu gerçekleri fındık sektörü ile uzaktan yakından ilgilenen herkes, her kesim çok iyi biliyor.

Hatta devlet-i aliyeyi yöneten bürokratlıktan bakanlığa, hatta Cumhurbaşkanı’na kadar olanların hepsi de biliyor.

Çünkü başta “Çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazanmalıyız” sloganı ile hareket fındık ticaretini, ihracatını yapanlar başta olmak üzere sektörle ilgili kurum ve kuruluşlar ben diyeyim “şarkılardaki nakarat”, birileri desin “papağan gibi”, başkaları da, “yaza yaza parmakları yoruldu.”

Rapor üstüne raporlar sunuldu. Bu şekli ile desteklemenin beklendiği gibi bir yarar getirmediği, tamamen ya da hiç değilse kısmen değiştirilmesi gerektiği rakamlarla, önerilerle ortaya kondu. Tarımda dünyanın üretimi destekleyerek yol aldığı da hatırlatıldı.

Ama şimdiye dek, hiç işe yaramadı. “Aynı hamam, aynı tas” misali hareket edilerek, nafile sayıldı!

Onun için hiç uzatmaya, evelemeye, gevelemeye, “öyle idi, böyle idi” diyerek “ipe un sermeye”de gerek yok!

Tek çözüm; desteklemenin toprağa değil, Ahmet Hamdi kardeşimizin de açık açık söylediği gibi “kazmayı eline alıp, tarlaya, bağa, bahçeye girenlere, yani üretenlere, üretime verilmesi gerekiyor.”

Kaldı ki, Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’da (SAV) “Rızkın onda dokuzu üretimdedir” diyerek de buna işaret etmiyor mu?

Bu vesile ile de, “Hayırlı Ramazanlar.”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap