SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fındıkta Donmayanlar…
2.02.2022

Çok soğuk hava, yoğun kar yağışı…

Genel hatlarıyla her eve, her yere zarar.

Ama kuruyan toprağa çok büyük yarar. Buğdaydan tutun da, soğana, patatesi kadar…

Hele hele en önemli ihraç ürünümüz fındığa çok ama çok fazlası ile.

Bir de fındıktaki soğuma süreci don olmadan atlatıldı mı?

Hem verim de hem kalitede adeta “yeme de yanında yat!”

Ama don olmayacak, olamaz diye bir kayıt da yok. Ancak gereken tedbirleri almak da kulun, yani üretenin görevi…

Don konusunda bir tek sıkıntı, fındıkta iyi kötü demeden demeç patlatmak isteyenlerin yapacakları açıklamalardan başka bir şey değil.

Her ne ise, o ki söz konusu dondan açıldı ise kıssadan hisse hesabıyla bir yaşanmışı paylaşalım.

Meteorolojiden don uyarısının yapıldığı günlerde Ordu’nun Ulubey ilçesinde ahali arasında “içkici” olarak da tanımlanan bir üretici 4 dönümlük bahçesinin kenarlarına eski araba lastiklerini yerleştirip ateşe verir. Sonra da balkonda oturarak sabaha kadar içkisini yudumlar.

Hasat zamanı gelince lastik yakılan bahçeden hatırı sayılır miktarda fındık alınırken, diğer bahçelerde adeta yok yaşanmıştır.

Ancak bunların neden yaşandığını bilmeyen ahalinin, “Allah’ın işine bak. Bu içkicinin bahçesi fındık dolu, bizimkilerde hiç yok” demesi yok mu?

“Tedbir ve tevekkül” ikileminin ne anlama geldiğinin bilinmemesinin açık göstergesi.

Yani durum bazılarının yıllara göre; “Fındıkta Allah verdi, vermedi” dediği şekilde değil, “Allah çalışana, tedbirini alana verir” gerçeğindeki gibidir. 

FINDIKTA 3-5 DİKKATİ ÇEKEN!

Saadet Partisi Sakarya İl Başkanı Hasan Zengin, “3-5 tane ihracatçı firmanın üreticiden 31-32 TL’den aldığı fındığı ithalatçı firmalara satıyor” dediği gün, Fındık İhracatçı Birlikleri fındıkta Türkiye’nin 3-5 değil, ilk 50 ihracatçı firmasını açıklamıştı.

*

Üreticinin elinde az, tüccarın elinde ise çok fındık bulunduğu bir süreci bazı Ziraat Odaları Başkanı, TMO’nun piyasada olup-olmaması gerektiğini tartışma konusu yaparak, “Fındıkta manipülasyon yapılıyor” açıklamasında bulunmuşlardı. Adeta üretici adına değil de, bir takım stokçular için çaba gösterirscesine!

*

Havaların soğuma ve kar yağışını fındıkla hatırı sayılır ölçüde haşır neşir olan Haluk Şensoy, “Fındığa yaradı” diyerek ifade ederken, Fiskobirlik yetkililerinin “Fındıkta zirai don” uyarısında bulundu. Acaba neden?

*

TMO’nun depolarındaki 2021 ürünü fındık miktarını Ordu Milletvekili 82 bin ton olarak ifade ederken, aynı ilden, ayrı bir telden 120 bin tondan söz ediliyor. Aradaki 40 bin tonluk fark yer alıyor.

*

İyi Parti Milletvekili Erhan Usta; “Fındık üretiminde dünyanın bir numarası olacaksınız, ancak malın fiyatının tespitinde söz hakkınız olmayacak” açıklamasının TMO eliyle fındığa fiyat veren devlet ile Hamburg efsanesini ortadan kaldıran tüccar, ihracatçı ve sanayiciyi rahatsız etti.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap