SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fındıkta Mehmet Albayrak'tan fiyat ve son dönem tespitleri...
23.06.2020

 

“Rekolteyi bırak, fındığı arttırmaya bak” başlıklı yazımıza “Nereden baktıklarına bağlı” olarak olumlu ve olumsuz birçok eleştiri geldi.

Kimisi “Yarası olan gocunur”a örnek teşkil etti!

Kimisi, “kem söz sahibine aittir” denilmeyi hak etti!

Kimisi “kendini de sıygaya çekerek” haklılık-haksızlık değerlendirmesi yaptı!

Kimisi de, “En kötü gerçek, en güzel yalandan iyidir” hakikatine uygun olarak, gözünün akıl ile gördüğünü, “söz uçar yazı kalır” diyerek kelimelere döktü.

Bunlardan birisi de, tabir caiz ise doğru bahçede; “fındıkla yatıp, fındıkla kalkan” sevgili Mehmet Albayrak’dır.

Fındıkta yenilikçi düşüncenin önde gelenlerinden de olan sanayici-ihracatçı, KFMİB eski yönetim kurulu üyesi, en çok üretmekten zevk alan, konuşmayı ise lâf ebeliği değil de, hak ettikten sonra yapma hakkı sayan Mehmet Albayrak’ın duyarlılığı ve hissettiği sorumluk keşke sektörün tamamındakilerde olabilse!

“Darısı olamayanların da başına” diyerek Mehmet Albayrak’ın mail ile gönderdiği tespit ve önerilerin bir kısmını, özellikle son zamanlardaki fiyat hareketleri ile ilgili olanını paylaşalım.
*
Şöyle diyor Mehmet Albayrak:

*

Yeni havadisler güzel.

Siyasetçilerin, muhalefet ya da iktidar milletvekillerinin bilerek ya da bilmeyerek fındık sektörüyle ilgili konuşmaları aslında sektöre ilgi ve alâkanın artmasına sebep oluyor.
Sezona 14 TL-KG’dan başlayan fiyatlar, 24 TL’ye kadar yükseldi.

Her hangi bir tarım ürününde %80 lere varan bir fiyat artışı olsaydı yer yerinden oynardı. Ama fındıkta fiyatın 24 liraya çıkması, o günlerde bazı kesimleri mutlu etmemiş ki ellerindeki fındıkları bu fiyattan satmadılar. Şimdi fiyatlar biraz düşünce kıyamet koptu!

Yine; “üretici yandı yıkıldı. Emeğin hakkını yedirmeyiz! Ali-Cengiz oyunları” Bu ihracatçılar vatan haini vs” gibi lâflar etmeye, ettirmeye başladılar. Ellerindeki fındığı 23-24 liradan satmayıp, bir de üstüne üstlük, TMO’dan 24 liradan fındık almaya çılgınca para yatırıp biraz daha fındık edinenler fındığın 30 lira olmasını beklerken, 19 liraya düştüğünü görünce afalladılar. Neden? Çünkü “evdeki hesap çarşıya uymadı!.

Belki 16-17 lirayı dahi görebilir. “İmalâtçı, ihracatçılar fındık satsınlar kontrat yapsınlar. Bizde fındığı alalım. Onlara pahalı pahalı satarım” beklentisi ile fındık stoklayan kesim maalesef bu sefer biraz hayal kırıklığına uğradılar.
Milletvekillerine ve iktidara yalan yanlış çeşitli iletimlerde bulunarak “kartelden, oyundan, fiyatı düşürenlerden ,vatan hainlerinden” bahsediyorlar, bahsetmeye de devam edecekler.

TMO fındık alım fiyatını erkenden açıklasın. Satış fiyatını da aynı zamanda açıklasın. Bizler bunu istiyoruz. “Bir kasa, bir masa” ile üreticinin sırtından geçinen gurubun fındık sektörüne yalan yanlış davranışlarla ayar vermesine artık ‘dur’ deme zamanı gelmiştir. “TMO alım ve satım fiyatını aynı zamanda açıklasın, bu işler tamamen rayına girer.“ Sektörün yükünü çeken imalatçı, ihracatçıların görüşü de bu ise, sektörü temsil eden meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları bunu resmi talep olarak Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ilgili ve yetkili tüm yerlere yazılı iletsinler.
Bu sezon gerçekten çok garip şeyler oldu!

TMO’nun Mayıs ayındaki 20 Bin tonluk fındık satışı için yaklaşık 300 Milyon Doları teminat olarak yatırabilen sektör müteşebbislerine önerim var.

TMO’nun bu yıl ki satış politikalarının 850 bin tonluk yüksek rekolteli bir sezonda, piyasadaki fiyatların başlangıçtakinden yüzde 80-85 oranında daha fazla bir fiyata yükselmesinin nedenlerinin konuşulacağı bir mini değerlendirme toplantısına ihtiyaç var diye düşünüyorum. Bu konuyu da sektörde yer alan müteşebbisler ile birlikte meslek örgütü temsilcilerinin de değerlendirmeyi düşünmelerini talep ediyorum.





 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap