SON DAKİKA
SON DAKİKA


Her yerde, her şeyde enflasyon hesabı
11.02.2022

Cari yıl vardır. 1 Ocak’ta başlar, 31 Aralık’ta biter. İhracat sezonu vardır. 1 Eylül’de başlar, 31 Ağustos’ta biter. Futbol sezonu vardır. Ağustos’ta başlar, Mayıs’ta biter. Kış mevsimi 1 Aralık’ta başlar, 28 Şubat’ta biter. Eğitim-öğretim yılı var. Eylül’de başlar, Haziran’da biter. Enflasyon belirleme yılı ise artık, seçimle başlar, seçimle biter hale getirildi, getiriliyor! Nereden mi çıktı? Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyon tahmini için “2023 Haziran’ında tek haneliye düşecek” demedi mi? Dedi! Peki, 2023 Haziran’ında ne var? Seçim var. Yani anlayacağınız ya da anlatmak istediğimiz bu ülkede enflasyonun hesap kitap işi bile seçime bağlandı.  Ama enflasyon hesabını doğru dürüst yapmayı bile beceremeyen TÜİK’e bildirildi mi, bildirilmedi mi? Orası belli değil! * Haa hesaplar ters yüz olduğunda artan sadece paranın enflasyonu değil ki! Eline mikrofonu geçirip, önünde “koyun kaval dinler” gibi olan ahaliyi bulanların sarf eyledikleri lâfın bile enflasyonu durmuyor! “Çok lâf yalansız, çok mal haramsız olmaz” sözü bir kenara konularak, siyaset erbabından tutun da, hesabı kitaba göre değil de birtakım emellere göre ekonomist kesilenlerin konuşma enflasyonu da arttıkça artıyor! Hem de “kurşun atsanız yetişemezcesine!”

*

O ki biz de enflasyondan dem vurmaya başladık, oradan devam edelim. Sürekli zikredilen “Faiz sebep, enflasyon sonuç” tezi sonuç verdi, veriyor!  Ama söylenen hedefin tam aksine… Yani; Merkez Bankası faizi indirdi, indiriyor.  Enflasyon ise üzerine bindirdikçe bindiriyor.

*

Hadi yine enflasyonu artan kesimden devam edelim. O kesimin başını da maalesef “En büyük ibadet çalışmaktır”ı bir kenara koyarak ahiret hesabına dünya hayatını idame ettiren halk çekiyor. Çalışmadan, üretmeden, yormadan, yorulmadan rızk elde etmek, refaha kavuşmak, geçinmek hesabı yapanların, tembel zihniyet sahibi olanların da sayısı-enflasyonu da arttıkça artıyor. Daha doğrusu toplumda böylelerinin enflasyonunun artması için devlet-i aliyeyi sevk ve idare etmekle etkili ve yetkili olanlar ellerinden geleni artlarına koymuyorlar. “Bir avuç bostan, yan gel yat Osman” babından olanlara, “Sosyal devlet maskesi” adı altında, her geçen yıl daha da eksiye düşen hazineden iktidarda kalabilme adına üç beş oy için beleşine verdikçe veriyorlar. Ezcümle, biline ki para puldaki enflasyonu tedbir alır, kısa bir sürede dizginleyebilirsiniz. Ama böylesi bir zihniyetin tahakkümüne girenlerin artan sayısını, enflasyonunu kolay kolay düşüremez, gideremezsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap