SON DAKİKA
SON DAKİKA


Liyakat-sadakat… Büyük küçük işler…
13.02.2022

Önce, hisse almasını bilenler için kıssayı hatırlatalım: Osman B. Talha, Kâbe kayyımı idi. (Kâbe'nin temizliğini yapmak, eşyalarını korumak, kandillerini yakmak gibi görevleri ifa eden kişi.) İslâm'ın ilk yıllarında bir gün Hz. Peygamberimiz Kâbe'ye girmek ister. Osman B. Talha buna izin vermez, hatta Peygamberimize karşı nahoş sözler sarf eder! Gün gelir Müslümanlar tarafından Kâbe fethedilir. Peygamberimiz Kâbe'nin anahtarını Osman B. Talha'dan alır. Kâbe'yi putlardan temizler. Hz. Ali efendimiz Kâbe'nin kayyımlığına taliptir. Fakat Resûlullâh, Kâbe'nin kayyımlığına en ehil kişinin Osman B. Talha olduğunu bildiği için onu çağırır, Kâbe'nin anahtarını yine (bir zamanlar kalbini kıran) O’na teslim eder. Yani Hz. Ali'nin talip olmasına rağmen işi ehline verir.

*

Sonra da sadece devlet de değil, küçükten büyüğe, tepeden tırnağa kadar her kurum ve kuruluşta körü körüne sadakat, liyakatın önüne geçtiğinde başa ne menem hallerin geldiğini anlamak için günümüz ahvaline bakmanın yeterli olduğunu görelim. Daha Türkçesi, “Emriniz olur, baş üstüne” diyerek verilen emri doğrumu yanlış mı düşünmeden, sorup sorgulamadan, içeriğine değil de, verene biat eyleyen tıynette insanlara vazife teslim edilir ise olacağı budur. Hem de, Cenabı Hak’kın Nisâ Suresi’nin 58’inci ayetin de; "Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder" buyurmasını da göz ardı ederek!

*

Hadi oldu olacak çokça paylaştığımız bir kıssa ile bugün kısa keselim!

Ünlü Moğol imparatoru Cengizhan’ın tahtı, at üstünde göçebe yaşayan Türklerin saldırıları ile sallanıyor, devleti zaafa uğruyor, orduları yenilgi üzerine yenilgi alıyordu. Cengizhan; akıl danesi, danışmanlarını topluyor ve “Neden bu işler kötü gidiyor? Niye yeniliyoruz?” diye soruyor ve “Kaygılanıyorum” diyor. Danışmanlardan her kafadan bir ses çıkıyor. “Asker öyle yapıyor, atlar böyle koşuyor” diyor ve komutanlar birbirini suçluyorlar. Cengizhan, hışımla ayağa kalkıyor ve “Yeter” diye bağırıp devam ediyor: “Ben size neden olduğunu söyleyeyim? Hele şimdiki halinizi gördükten sonra çok daha iyi anladım. Ben, seçim yaparken, bilemedim. Büyük işlerin başına küçük adamları, küçük işlerin başına da büyük adamları getirdim. Büyük adamlar, küçük işleri önemsemediler. Gereğini yapmaya tenezzül etmediler.  Büyük işlerin başına getirdiğim küçük adamlar da, onların üstesinden gelemediler. Altında ezildiler. Koskoca devlet bu yüzden yeniliyor, yıkılıyor.”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap