SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tek karış ekilmemiş toprak
8.04.2020

 
“Çiftçilerimiz ekilmemiş tek karış toprak bırakmayacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, koronavirüs belasının defi için yapılan değerlendirmelerden sonraki son konuşmasındaki ben diyeyim “Bu talimata”, siz söyleyin “Bu ifadeye” içten,

gönülden, akıldan öylesine bir “İnşallaahhh” çekmek geldi ki sormayın!

Hele hele, son yıllardaki “bir avuç bostan, yan gel yat Osman” politikalarını görüp…

Hele hele, Çarşamba’daki bir zamanların sebze ve meyve ambarı olan ovanın mümbit topraklarının yüzde nerede ise büyük kısmının yüzde 70 meyilli yamaçlarda bile yetişebilin

fındıkla doldurulduğuna gözlerimle şahitlik edip…

Devlet eliyle buğdayın Rusya’dan, mercimeğin Arjantin’den, soğanın Suriye’den, pirincin Malezya’dan milyonlarca dolar verilerek alındığını bilip…

Bu yüzden de dört mevsimde binbir çeşit tarımsal ürünün yetişebileceği topraklarımızın boş bırakılmasına sebep olup, “Kendi kendine yeten bir ülkenin, başkalarına muhtaç haline getirilmesini” gördükten sonra; “Ekilmemiş tek karış toprak bırakılmayacaktır” taahhüdü “Yüreğime su serpmekle” kalmadı, “her işin başı üretim”in olduğunun nakşedildiği aklım bayram etmeye başladı, bayram etmeyeeee!

Gördünüz mü, tarımda üretim için yapılan “bin nasihat”a rağmen kılını kıpırdatmayanların, karşılaştıkları “bir musibet” ile ne hale geldiklerini! Neler öğrendiklerini? Ya da “neleri doğru yapmaya başladıklarını?”

Olsun! Hani denir ya; “Zararın neresinden dönülürse kârdır”, ya da “Ölü rahmet bulsun da nereden olursa olsun” diye!

Yeri gelmiş iken, fındıkta “ekilmemiş toprak” değil de, “verimi ve ürün kaliteyi artmış bahçelerin tesisi” içinde, alan bazlı desteğin artık işe yaramadığının da anlaşılarak, ürün bazlı desteğe geçilmesi için adım atılmasının, karar alınmasının şart olduğunu da, sektördeki çatlak seslere rağmen bir beklenti olarak ilave edelim.

O ki söz konusu üretimden açıldı, “Rızkın onda dokuzu üretmemektedir” hadisini bir kere daha hatırlatarak tamamlayalım.

KUMBARA İLE KREDİ YER DEĞİŞTİRİNCE…

Neden ben diyeyim “kara”, siz söyleyin “zor” günlere parasız yakalandık?

Geçmişteki “kumbara” alışkanlığının yerini, geleceği satmak olan “banka kredileri” aldığı için olmasın?

SONÇAĞ’A DESTEK!

1 Nisan’da, “Sonçağ başlıyor olabilir mi?” başlığı atarak kendi kendime sorduğum soruya, aradığım cevaplara, geçen gün öğretim görevlisi Dr. Levent Sümer’in şu açıklaması ile destek geldi:

“Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını sonrası dijital para birimlerinin daha çok hayata girecek ve yeni iş alanları oluşacak. Koronavirüs sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Belki de bu dönüşüm dünyada yeni bir çağın başlangıcı olacak.”

ZİYA PAŞA’DAN “YİNE DE…”

İnsana sadâkat yaraşır görse de ikrah,

Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allah.

Açıklaması: İnsan hayatta ne kadar çok hile ve kötülükle karşılaşsa da doğruya bağlılıktan vazgeçmemelidir. Çünkü Allah doğruların yardımcısıdır.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap