SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tmo’nun Fındık Satması…
16.02.2022

“Adamlar” diyesim geliyor ama kendilerine topyekün millet adına vekalet verildiği için “milletvekili” sıfatına da haiz olanlardan bazıları, bırakın TMO’nın fındık satmamasını, nerede ise Türkiye’nin fındık ihraç etmemesini temin için adeta kılıç kuşanmışlar!

Sorsan onlara, “üretici” adına hareket ediyorlar. Hem de “Bir ürünü tüketen yoksa üretmenin sürdürülebilir olmadığını” bilmeyecek kadar!

Hadi onu da anladık! Ama fındık sektörü sadece üreticilerden kaim bir ürün değil ki.

Üreteni kadar tüketeninin de olması ile dengesinin sağlandığı, arada da tüccarından sanayicisine, ihracatçısından ithalatçısına kadar birçok zaruri kesimin yer aldığı bir dünya ürünü fındık…

Yani üretimden tüketim aşamasına kadar bütünlük içinde ele alınması, değerlendirilmesi ve karar verilmesi gereken bir kuru meyve.

Bu çerçevede fındıkla ilgili tüm kesimlerle görüş alış verişinde bulunarak gerçeklerden oluşan bir yazı dizisi hazırladık. Bu hafta olmasa, gelecek haftadan itibaren kamu denilen tüm ile paylaşacağız.

Ama öncesinde yaklaşık 2 milyar TL ödeyerek üreticilerden 76 bin ton civarında fındık alan TMO’nun dünyada karşılığı olan bir mahsulü adeta “satmasında deposunda çürütsün, 2 milyarı çöpe atsın” ya da “yağ yapıp zararına satsın” mantığına hizmet edercesine çaba içine girenlerin gerçekteki hesaplarının sadece üreticinin kazanması üzerine olmadığını da şimdilik hatırlatarak, gelecek hafta da detaylandıracağımızı belirtmek isterim.

 İSRAİL’DE 12 PARTİ İYİ, TÜRKİYE’DE 6’SI KÖTÜ!

“Ayrı görüşteki çeşitli güçlerin belli bir amaçla oluşturdukları birlik, değişik güçlerin işbirliği” demek olan koaliasyonlara, bir başka deyişle ortaklıklara sanırım dünyada tek “Zararlı, işi yaramaz, birlikteliği sağlamaz” diyen ülke Türkiye’dir.

Hiç uzatmaya, evelemeye gevelemeye gerek yok.

Dünyada kabul görmeyen “koalisyon tu kaka” inancı, zihniyeti bu ülkede buluyor ise nedeni de demokrasi kitabının ve kabulünün hiçbir yerinde yer almayan Türk tipi siyasettir.

Türk tipi siyasette de birleştirme yerine ötekileşme birinci amaç, hedef ve görevdir! Hem de “birlik ve beraberlikten” en çok sözü edilen bir milletin sıfatı da habire zikredilerek!

Konu sistem değil, zihniyet meselesidir. Ve onu da söz konusu birlik ve beraberlik olduğunda İsrail bile bizden çok ama çok iyi becerebilmektedir.

Örnek mi?

Geçen yılın başında İsrail’de, içinde Filistinlileri temsil edenlerin yer aldığı 12 partili bir koaliasyonun işbaşına gelmesi ve bunu da tıkır tıkır sürdürmesidir.

Bizde de 6 parti başta ifade ettiğimiz koalisyon tarifine uygun bir araya geldi diye söylenenlere biraz kafa yorun bakalım?

BİR MUSİBET, ÇAYDA DA 1’E İNDİRDİ…

Zaruri gıda maddelerindeki KDV oranı yüzde 1’e indirilince ister istemez aklıma “Bir musibet, bin nasihatten iyidir” darb-ı meseli gelmedi değil!

Hele hele, sudan sonra en çok tüketilen çayda, KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi için 20-25 yıldır sektör temsilcilerinin gösterdikleri çabalar ile bizim kamu adına kalem oynatmalarımızı da hatırlayınca…

Hatırladık ama ister istemez, “Bu memlekette doğrunun yapılması için illa böyle bir değil, binlere bedel musibetlerin mi yaşanması gerekiyor” da dedirtmedi değil!

Her ne ise “geç oldu ama güzel oldu” dedikten sonra, “Ölü rahmet bulsun da nereden gelirse gelsin” ile çaydaki yüzde 1 KDV’ye “Hoş geldin” diyelim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap