SON DAKİKA
SON DAKİKA


Zorla da olsa okumak
12.04.2020

Tedbiri alarak musibetleri def eylemeyi öğrenme yerine, medeni olmanın gerçek unsurları olan okuma ve dinlemeyi beceremeyenler,  sadece “tevekkül” edip, sonucunda da başa gelen sıkıntılar, dertler için; “Her şerde bir hayır vardır” diyerek, pişmanlık bile duymaktan kendilerini alıkoyarlar yaa!

Ben azda olsa bu covit şerrinin sebep olduğu ahval içinde, bunların da hayırlardan birine okuma az ve zorla da olsa biraz meyil edeceklerini umut ediyorum.

İnşallah umudum boşa çıkmaz da, “bilmemek değil, öğrenmemek ayıp” doğrusu için günde 3 vakit yemek, 5 vakit namaz gibi 10 vakit de kitap okurlar.

Buna rağmen okumazlar ise ne yapacağız? Bilmeyen takımının üyeleri olarak bilmeyenler tarafından idare edilmeye devam edeceğiz! Aslında “bilmemek de bir zenginliktir!” Ama yanlış yerde... Nasıl mı?

***

Adamın biri, İmam Ebû Yusuf'a öğrenmek istediği bir şeyi sorar. O da:

-"Bilmiyorum" der.

Adam:

-"Mademki bilmiyorsun, öyleyse ne diye devlet hazinesinden boşuna aylık alıyorsun" deyince, İmam Yusuf şu cevabı verir:

-"Ben bildiklerim için para alıyorum. Bilmediklerim için alsaydım, hazinede para kalmazdı."

***

O ki “gerçek medeniyetin iki ölçüsü vardır. Biri okumak, diğeri dinlemek” iddiasında bulunduğumuza göre, “Son 10 günde hangi kitapları okudun?” sorusuna da cevap vermemiz gerek

: Aleksandr PUŞKİN’inden; ERZURUM YOLCULUĞU.

L.N.TOLSTOY’dan; İNSAN NEYLE YAŞAR?

SAİT FAİK ABASIYANIK’tan; “ŞAHMERDAN.”

HALİL CİBRAN’dan; KIRIK KANATLAR.

ZÜLFÜ LİVANELİ’den; “HUZURSUZLUK.”

Halen elimizde bulunanlar ise, AGAH OKTAY GÜNER’in 45 yıl önce yazdığı, İSRAF EKONOMİSİ ile VERİM EKONOMİSİ  kitapları ile, yanıbaşımızdan eksik eylemediğimiz, TDK’nın 2763 sayfalık TÜRKÇE SÖZLÜK’ü...

DOĞRU GÖREBİLMEK! Can alıcı musibet bile, doğru karar ile doğru ilacın, doğru zamanda alınmasıyla az veya çok zamanda def edilebilir. Ama, öncelik bunları yaptıracak ve yapacak olanların gözleri ile gerçeği görüp ona göre hareket etmeyi bilmeleridir. Kıssadan hisse: Adamın biri doktora gidip; "Midem ağrıyor" demiş. Doktor sormuş; "Bugün ne yediniz?" Cevap vermiş hasta; "Yanık ekmek." Doktor göz merhemini alıp adamın gözüne sürmeye kalkınca, hasta hayretle sormuş; "Aman doktor, mide ağrısının gözle ne ilgisi var Allah aşkına?" Cevap vermiş doktor: "Olmaz olur mu? Gözün sağlam olsa yanık ekmek yer miydin?"

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap