SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon'da Büyük Oyun
3.06.2024

Trabzon tarihi iyi bilmek lüzumu görmeyen, her vatandaş mutlaka kaybettiği özüyle yüzleşecektir.

Bu çok net olmakla birlikte, Trabzon'da ciddi ecdadın eserleri kıyımı yapılmakta olduğunu ifade etmek istiyorum.

Neden ve niçinlerin sorgu dışı bıraktırıldıgı gerçeği ile, farklı bir senaryo ile karşı karşıya olduğumuz bilinmelidir.

Trabzon'da büyük oyun olarakta adlandırdığımız bu tezgahın içinde, bu ilde kamu hizmetinde bulunan ilgililer olduğu gibi, önayak olan bazı stk lar ile, tarihçi adı altında, nokta nokta bu şehrin mili tarihini, ecdadın eserleri üzerinde planlı bir, art niyetli kişilerin olduğu mevcuttur.

Bu belirtileri doğrulamak içinde olmayanlar, herkes bu vicdanı büyük konunun sorumlularıdır.

Trabzon'da, çok net gözlenen yıkım projesi içinde olanların, ciddiyet dışı söylemleri , turist mantığı yattığı ile şekillendiği, bu meyadan gelen turist bu şehri kalkındıracak düz taban ifadeleri ise, hezimetin ve ecdat yadigarları görmezden gelinmesi aynı mana taşımaktadır.

Son kırk yıl içinde, Trabzon'da ikiyüz kırkaltı ecdadın eserleri, zamana yayılarak planlı ve proğram dahilinde yok ettirilmiştir.

Bu özümüz, gecmişin geleceğe yol göstericilerimiz içinde, camiler, mescitler, hanlar, hamamlar, su kemerleri, çeşmeler, tarih içinde hizmeti bulunmuş resmi kurumlar, çarşılar, özelliği yüksek evler, konaklar vs. tek tek yoklar listesine girmiştir.

Bu büyük ihanetin dahilinde bulunan, art niyetli hesabın baş sorumluları, Trabzon'da kiliseler, manastırlar misyonerlik ile ilgi içinde olan yabancı eser konaklar'ın inşa ve onarımını sağlamak için çok sayıda mimar,mühendis, teknik eleman ve çalışanları bu büyük tezgahı oluşum dahilinde yapmaktadırlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, yerel kurumları ile büyük çalışmalar süratle ve titizlikle sürdürülürken, diğer taraftan vicdanları derinden yaralayan, ecdadın eserleri zamana yayılarak, pilanlı yok ettirilme calışmaları , her vatanseverin derin infialinde yerini almıştır.

Sorun büyük, hesabı büyük olan bu tezgahın, bilerek veya bilmeyerek içinde olanlar, yerel idarecilerin, içi boş sürekli dillerine dolandıkları bir samimi olmayan sözleri ise şudur.

"Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yirmi iki yıl valilik yaptığı,Kanuni'nin doğduğu, Atatürk'ün üç kez geldiği kadim şehir Trabzon. "

Evet, içi boş bu ifadeler malesef, bu müstesna şehrin insanların yüzüne baka baka söylem haline getirilmiştir.

Sonuç itibariyle, Trabzon ve ilçeleri ile bir bütün olarak gördüğümüz bu durumda, herkesin içinde kaybolacağı, ihanet ortamına dur denmeli, kendi ecdadına sahip çıkmak için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

Aksine bu onurlu gecmişe ihanet etmek, ömrümüzün sonuna kadar taşıyacak olduğumuz büyük bir vebalinde peşinden gitmek olur.

Özümüz yol göstericimizdir, bu yöne hizmet verilmelidir, turizm geliri safsatasının arkasına sığınarak bu ihanete ortak olunmamalıdr.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap