SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bu kış gerçekten çok soğuk geçecek!
18.11.2021

Kar, kış; işi, aşı ve kafasını sokacak çatısı olana, ocağında çorbası kaynayana  zevktir… Cebinde ödenmemiş faturaları olanlara, yiyecek, içecek, yakacak tasası çekenlere ve bu yüzden uykusu kaçanlara kâbus gibi gelir… Bir tarafta kış diğer tarafta salgın… Uzmanlar,  bu kışın grip ve Covid-19 hastalığına yol açan SARS-COV-2 virüsünün birlikte yayılacağı ilk kış olacağını ve bu durumun endişe verici olduğunu söylüyor. İngiltere'de Sağlık Güvenliği Ajansı'nın başkanı Jenny Harries, geçen yıl koronavirüs önlemleri nedeniyle grip virüsünün neredeyse hiç yayılmadığını, bu yüzden bu kış insanların grip bağışıklığının daha düşük olacağını söylüyor. Ve ekliyor: Bu kış iki virüsün birlikte yayılacağı bir kış, bu yüzden aşı olmak son derece önemli. Diyelim ki aşıyla ve mesafeyle salgından yara almadan kurtulduk. Ya enflasyon salgınından halkımızı nasıl koruyacağız? Kışı yarasız, beresiz atlatmalarını nasıl sağlayacağız? Şimdi diyorum ki, “Bu kış çok soğuk geçecek!” Amerika’da bir köyde yaşayan ve geleneklerini sürdüren kızılderililer, sonbaharda kabile reislerine sormuşlar: “Büyük Şef, bu kış havalar nasıl olacak, kış nasıl geçecek?” Şef, kabilesine karşı açık vermemek ve kendini sağlama almak için önlerindeki kışın soğuk geçeceğini ve kabilenin kış için odun toplamasını söylemiş. Şef, birkaç gün sonra da meteoroloji dairesine telefon açmış ve “Önümüzdeki kış nasıl geçecek acaba?” diye sormuş. Telefondaki uzman, “Bu kış, oldukça soğuk geçecek gibi görünüyor” demiş.

Bunu duyan şef, hemen kabileye daha çok odun toplamaları konusunda emir vermiş. Bir hafta sonra şef, meteoroloji dairesini bir kez daha aramış, “Bu kış gerçekten soğuk mu geçecek?” diye sormuş. Uzman, “Kesinlikle soğuk olacak” diye cevaplamış. Şef, kabilesine bu kez odun namına ne bulurlarsa toplamalarını söylemiş. İki hafta sonra şef, meteoroloji dairesini tekrar aramış ve “Bu kışın çok soğuk geçeceğine kesinlikle emin misiniz?” diye tekrar sormuş. Uzman, “Kesinlikle gelmiş geçmiş en soğuk kış olacak” yanıtını vermiş. Şef, “Peki, nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?” sorusunu yöneltmiş. Uzman da, “Kızılderililer deli gibi odun topluyorlar” demiş. Meteorolojiye bile bakmadan “bu kış çok üşüyeceğiz” diyebilmemiz mümkün… Halkın yüzde 82’sinin, kömür ve doğalgaz alımında zorlanıyor olması bize “ bu kış gerçekten soğuk geçecek” tahminini yaptırabiliyor. Yetkililere göre, “Döviz kurundaki artış ve Rusya'da üretimin geçen yıllara göre azalması ve Çin'in aşırı derecede kömür talebinde bulunması yüzünden, ülkemizde hem alım gücü azalacak hem de,  ithal kömür sıkıntısı çekilecek. En büyük sıkıntı ise, satılan kömürün yerini dolduramamak…” Odun şu anda 900 TL'den 1100 TL'ye kadar satılıyor. Kömür ise, 2 bin 400 TL'den 3 bin 200 TL'ye kadar satılıyor. Kısacası kışı soğuk ve çetin yapacak olan enflasyon, zamlar, halkın alım gücünün azalması, yakıt ürünlerine ulaşamamak… Gelir dağılımdaki eşitsizlik, işsizlik, çarpık kentleşme, yakıt pazarlarının yeterince denetlenmemesi ve planlama eksikliği kışın bütün romantizmini yok ederken, yoksulluk gerçeğini bir kez daha iliklerimize kadar hissedeceğiz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap