SON DAKİKA
SON DAKİKA


Siyasetin gözü gençlikte ama!
8.07.2020

 
Ak Partiyi iktidara taşıyan önemli güçlerden birinin kadınlar olduğunu hepimiz biliyoruz.
Özellikle muhafazakâr kesim beklentilerine cevap vereceği düşüncesiyle seçimlerde AK Parti için fedakârca çalışırken, en ön safta hep kadınlar vardı. Daha sonra başka partilerde aynı güce seslendi ama bekledikleri cevabı alamadılar.


Bugün geldiğimiz noktada kadınların büyük çoğunluğu siyasetin, beklentilerine cevap vermediği konusunda hem fikir. Kadınlar, halkın taleplerini dikkate alma konusunda politik davranan siyasetin, kendi çıkarları söz konusu olduğunda daha ciddi çalıştığını düşünüyor.


Diyeceğim şu ki,  kadınlar politik davranan, kendi sorunları konusunda çözümsüz bırakılan ve bir türlü söz hakkı bulamadıkları alana, yani siyasete mesafeli.
Anket çalışmasında öne çıkan eğilim, kadınların siyasi temsiliyete aday olmak istemediği yönünde(%29,7 milletvekili adayı olmak istiyor, %30,3 belediye başkan adayı olmak istiyor, %26,7 belediye meclis üyesi olmak istiyor).
Dolayısıyla siyasetin ibresi şimdi gençlere çevrilmiş durumda…

Kadınlardan umudunu kesen siyasi partiler, gelecekteki seçim stratejisini gençlere yönelik hazırlıyor. Hangi argümanların gençler üzerinde daha etkili olacağına yönelik çalışmalar yapılıyor.
Muhtemelen her zamanki gibi bütün siyasi partilerin, gençlere karşı tavrı ve söylemleri aynı olacaktır; “özgürlükçü, cesur, barışçıl, fikir üreten, gençliğin yanında olan, demokrat, düşüncelere önem veren, fırsat eşitliği sunan…gibi”
Son günlerde Z kuşağı olarak tanımladıkları gençleri yeterince tanımadan ürettikleri siyasi söylemlerle gençleri ne kadar kazanırlar? Bilemem!
En önce gençlerin yetişme şartlarını ve bugün içinde bulundukları durumu, gençleri yetiştiren eğitim sistemini ve yetişkinlerini iyi tanımlamaları gerekiyor.
Mademki insanları gençler ve yetişkinler olarak ikiye ayırıyoruz, önce yetişkinlerin nerede durduğuna, nelerle meşgul olduğuna bakmak lazım.

Yetişkinler ve siyaset kendini sorgulasın;
Nihayetinde, gençlerin bakış açısını yetişkinler, eğitim sistemi ve sosyal çevre oluşturuyor.
Ülke geleceğini teslim edeceğimiz gençlerin önüne bir hedef koyabildik mi? Onlara kendilerini gerçekleştirme fırsatı verebildik mi? Doğrularımızla örnek olabildik mi? Yetişmiş ve kıymetli beyinlerimiz fırsatını bulduğu an, başka ülkelere gidiyor. Genç işsizliği korkunç durumda… Onları var edemeyen, hayata hazırlayamayan bir sistemden ve onları sadece oy potansiyeli olarak gören siyasetten bahsediyoruz.
Bugün genç kuşağın %70’i, siyasi partilerin, Türkiye’nin sorunlarını çözeceğine inanmıyor. %80’i eğitim sisteminin gençleri, hayata hazırlamak konusunda yeterli olmadığını düşünüyor.

Sonuç olarak;
Önceki seçimlerde kadın hareketi siyaset için bir fırsat olarak görülmüş, siyasi vaatler ve söylemler kadınlara yönelik hazırlanmıştı. Siyaset önümüzdeki seçimlerde ise, genç hareketini bir fırsat görüyor.
Amma velâkin siyasetin işi zor.
Gençler o kadar gerçekçi, donanımlı ve sorgulama yeteneğine sahip ki, bugünü kurtaramayan siyasete asla destek olmayacak, yarınlarını da kendileri belirleyeceklerdir.



 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap